Време е и за още един поглед към миналото на американската нация – премиерата на още един филм беше в програмата на Торонто с относително положителни отзиви. Заглавието е „Chappaquiddick” – става въпрос за прословутия остров в Масачузетс, където се случва фаталната катастрофа, сложила край на политическата кариера на Тед Кенеди. Действието се развива на 18 юли 1969 година, филмът е режисиран от Джон Къран, а главната роля на виновника за нелепата смърт на една млада жена е поверена на Джейсън Кларк.

Вижте първи трейлър.

https://www.youtube.com/watch?v=z0JsX3e0GNo

Животът и политическата кариера на Тед Кенеди (Джейсън Кларк) са абсолютно разрушени след фаталния инцидент през юли 1969 година, когато шестима женени мъже и шест необвързани жени се събират на парти на острова Чапакуидик. Малко преди полунощ сенаторът решава да си тръгне от купона, с него мястото напуска Мери Джо Копечне, която не споделя с никого решението си и по неизвестни причини оставя на партито дамската си чанта и ключа от хотелската си стая. На следващата сутрин става ясно, че колата, което кара Кенеди, е изхвръкнала от моста във водата, той е успял да изплува и след неуспешен опит да отвори вратата и да освободи момичето, е излязъл на брега, по неизвестни причини не е съобщил нито на полицията, нито на приятелите на Мери за инцидента, повикал е двама приятели на помощ и след неуспешни опити да извадят от водата спътницата му, той колабирал в хотелската си стая. На следващия ден жертвата на тази катастрофа е извадена мъртва от водата… Следват признания, предавани по телевизията и присъда за несъобразено поведение, но след този случай Тед Кенеди съвсем логично „изчезва” от политиката, като самият той твърди, че е преследван от прословутото „проклятие” върху фамилията.

Вероятно на всички е ясно какво са правили момичетата на организираното парти, защо Тед си е „тръгнал” с една от тях и каква е причината за невнимателното му шофиране по тесния път, който свързва острова с брега. Непростимото му поведение и нелепата присъда от два месеца затвор са доказателство за статута „недосегаеми”, който е сериозен проблем, свързан с политиците във всяко общество, особено през 50-60-70-те години на ХХ век. Интересно е да се наблюдава начинът, по който сценаристите Тейлър Алън и Андрю Логан, заедно с режисьора Джон Къран („We Don’t Live Here Anymore”, „The Painted Veil”, „Stone”) са подходили към тази противоречива и изключително болезнена история, която не се превръща в по-сериозна сензация само защото два дни след инцидента Аполо 11 каца на луната!

плакат

В „Chappaquiddick”, освен Джейсън Кларк в ролята на Кенеди, участват още Кейт Мара (Мери Джо Копечне), Брус Дърн, Кланси Браун, Ед Хелмс, Джим Гафигън, Андриа Блакман, Оливия Търлби и Тейлър Никълс. Очакванията са за сериозен политически трилър с интригуващи обрати. „Chappaquiddick” вече е показан и в програмата на фестивалите във Филаделфия и Остин, а Entertainment Studios Motion Pictures планират да го пуснат в разпространение в избрани киносалони от 6 април 2018 година.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *