„Военни игри“ (1983)
„Военни игри“ (1983)

„Shall we play a game?“ Научно-фантастичният хакерски трилър „Военни игри“ с участието на Матю Бродерик е един от последните филми-предупреждения от края на Студената война. Историята проследява как гимназист на име Дейвид на шега почти успява да стартира Трета световна война, след като се свързва с военен суперкомпютър, отговарящ за отбраната на САЩ. Филмът на Джон Бадъм („Треска в събота вечер“) прави своята премиера на фестивала в Кан през 83-та, а по-късно получава три номинации за „Оскар“, високи оценки от критиката и приходи от продажба на билети в размер на $80 млн. (при бюджет от $12 млн.). „Военни игри“ има значителен ефект върху политиката на Роналд Рейгън относно телекомуникациите и компютърните системи за отбрана. Малко след като гледа филма, 40-тият президент на САЩ настоява за въвеждане на първите федерални закони против хакерска дейност.

През 1984 излиза едноименна игра по „Военни игри“, през 2008 видеопродължението „WarGames: The Dead Code“, а сега научаваме, че MGM и интерактивната видео компания Eko се съюзяват със създателя на видео игри Сам Барлоу („Her Story“, „Silent Hill: Origins“), за да разкажат една модерна интерпретация на историята, която ще приеме формата на експериментална интерактивна поредица. Тя ще бъде озаглавена „#WarGames“ и темата за Студената война и треската около нея, показани в оригиналния филм, ще бъдат осъвременени с „модерен шпионаж, хакерство и правителствена конспирация“.

Вижте първия тийзър трейлър.

Краткият тийзър смесва кадри от предстоящата поредица, в която виждаме част от героите пред уебкамери, с кадри от реални новинарски емисии за големите хакерски събития от последните години: пробивът в системата на Yahoo през 2013, хакването на Sony от 2014, електронният обир на банка в Бангладеш през 2016 и пробивът в системата на Equifax, разкриващ социалните осигуровки на 143 милиона американци през 2017.

В интервю пред io9 Сам Барлоу разкрива подробности за проекта:

На екрана ви ще има множество прозорци. Вече сме свикнали екраните ни да са препълнени с най-различно съдържание – докато водим видео разговор с приятели, имаме отворени няколко различни по големина прозореца с изображения на различни хора, постоянно отваряме и затваряме нови прозорци. Ние решихме да изградим поредицата си върху тази идея. Докато историята се развива, различните герои водят разговори помежду си в Интернет, а всичките им прозорци са отворени на екрана. Отделно, те имат отворени видео прозорци, през които хакват камери за наблюдение, а вие ще сте свидетели на всичко това. Ако те гледат телевизионна емисия на живо, вие също ще я гледате.

На този етап ни е трудно да дадем мнение за неясното промоционално видео или поясненията на създателя, но ще следим проекта с интерес, тъй като харесваме оригиналния филм.

Мотото на „#WarGames“ е: „Поредицата, която гледа теб.“, а премиерата се очаква през 2018.

Screenshot 2017-12-10 18.03.45

Screenshot 2017-12-10 18.03.10

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *