Лорънс Райт е носител на „Пулицър” за нехудожествена литература за своята историческа книга „The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11”. Тя излиза през 2006 година и се фокусира най-вече върху хората, които са замесени в терористичните атаки на 11 септември 2001 година. Телевизионната платформа Hulu е взела решение да продуцира поредица, която в рамките на 10 епизода ще пресъздаде сложната атмосфера и взаимоотношения между най-различни хора, обединени от едно – всеки един от тях е замесен по някакъв начин в един от най-ужасяващите актове на насилие, с които започва ХХI век.

Заглавието „The Looming Tower” е референция към Корана – според Райт на сватба непосредствено преди атаките на 11 септември, присъстващият Осама бин Ладен повторил три пъти цитата: „Където и да сте, смъртта ще ви догони, дори да сте във въздигнати кули.” (превод Цветан Теофанов) („Wherever you are, death will find you, even if you are in lofty towers.”) Очакват ви още подробности, свързани с проекта, които ще откриете непосредствено след първия „featurette”.

Очаква се поредицата да проследи екипите в Ню Йорк и Вашингтон, които се занимават с проследяване на терористичните заплахи, както и антитерористичните групи, които работят в различни точки на земното кълбо за събиране на информация. Тези данни, ако бяха обобщени и обработени в тяхната цялост, вероятно биха могли да послужат за предотвратяване на кошмарната реалност.

В началото на историята в книгата на Райт е разказ за Саджид Кутиб, египетски религиозен водач, който през 1940 година посещава САЩ, а след завръщането си на родна земя се превръща във върл ислямист, пропагандиращ отхвърляне на всякакво западно влияние. Най-сериозно внимание в книгата е обърнато на Осама бин Ладен – от детството му в Саудитска Арабия, през участието му в „джихад”-а срещу Съветския съюз в Афганистан, ролята му на финансист на терористични групировки, престоя му в Судан, връзките му с талибаните. В разказа присъстват още детайли за американците, които имат пряко отношение към атаките срещу кулите-близнаци – Ричард А. Кларк, главен съветник по контра-терористични въпроси в Съвета по национална сигурност на САЩ, както и Джон П. О’Нийл, асистент заместник директор в отдел „Разследване” на ФБР, който е основният „преследвач” на бин Ладен до пенсионирането си от ФБР през август 2001, след което става началник на сигурността в Световния търговски център в Ню Йорк и загива на 11 септември.

the looming tower the looming tower с джеф даниелс the looming tower

В книгата на Райт е обърнато специално внимание на липсата на взаимодействие и сътрудничество между ФБР, ЦРУ и другите държавни организации, което им пречи да разкрият замисъла за терористичните атаки навреме – и евентуално да ги предотвратят… „The Looming Tower” е разказ, фокусиран най-вече върху хората, и няма за цел да опише самия заговор и изпълнението му. В центъра на повествованието са личностите, обкръжението им и условията, които са създали хората, планирали и реализирали атаките срещу Световния търговски център.

Ролите в поредицата на Hulu са разпределени между Джеф Даниелс (Джон О’Нийл), Тахар Рахим (Али Соуфан), Врен Шмит (Даян Марш), Бил Камп (Робърт Чесни), Луис Канселми (Винс Стюарт), Вирджиния Къл (Кати Шонеси), Ела Рай Пек (Хедър), Съливан Джоунс (Флойд Бенет), с участието на Майкъл Щтулбарг (в ролята на Ричард Кларк), Питър Сарсгард (в ролята на Мартин Шмид) и Алек Болдуин (в ролята на директора на ЦРУ Джордж Тенет).

Премиерата на „The Looming Tower” предстои на 28 февруари по Hulu.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *