nutcracker

Има едно студио в огромната машина, наречена Холивуд, което реализира безброй най-шантаво-налудничави (и обикновено – високо доходоносни!) проекти – и това е Disney. Чудехме се дали да обърнем специално внимание на новата епична фентъзи-адаптация, но решихме, че няма как да пренебрегнем Кийра Найтли, облечена в розов тюл и окичена с подобаващо кичозна перука – толкова й отива на префърцунената муцунка, че изпадаме в тих възторг от съгласието й да се включи в снежната магична приказка „Лешникотрошачката и четирите кралства” („The Nutcracker and the Four Realms”).

Идеята на Disney е да предложат на публиката в подходящ, по-лесно „смилаем” вид, балета на Чайковски „Лешникотрошачката”, като от първия поглед към проекта оставаме с впечатление, че ще бъде удобен за сравнения с „Хрониките на Нарния” и „Алиса в страната на чудесата”. Entertainment Weekly предлага снимки на Кийра Найтли в ролята на Захарната фея и Макензи Фой („Insterstellar”) в ролята на Клара – девойката, която попада във фантастичния свят, изпълнен с безброй приключения.

THE NUTCRACKER AND THE FOUR REALMS Mackenzie Foy as Clara
image

Оказва се, че в модерната версия на историята, разказвана преди много години от Ернст Хофман и Александър Дюма-баща и облечена в края на XIX век в красивата музика на Чайковски, Клара героиня с ум и находчивост, която пътешества през Страната на снежинките, Страната на цветята и Страната на сладкишите с една-единствена, но много важна мисия – да намери изгубен магически ключ, който трябва да отключи безценен подарък от нейния кръстник (Морган Фрийман).

Ето какво споделя 17-годишната Макензи Фой:

Тя е много умна и независима. Обича да разсъждава и обмисля всичко, за да намери най-бързия начин да реши някой проблем.

Срещата със Захарната фея се случва в Страната на сладкишите, но не всичко в приключението е приятно и забавно – на Клара й предстои да се запознае с една силна и жестока героиня, „Mother Ginger” в четвъртото „селение”, в чиято роля влиза изключителната Хелън Мирън.

Ако трябва да сме откровени – бихме хвърлили поглед на тази нова Disney-приказка само заради нея, защото винаги прави така, че да сме във възторг от самия факт, че я гледаме… За момента липсва информация за Краля на мишките, който преследва Клара в историята, позната от балета (същински Крал на гоблините Джарет от прочутия „Лабиринт” на Джим Хенсън), но вероятно режисьорът Ласе Халстрьом иска да се придържа към сладкишните детайли и да остави сюжета възможно най-изчистен и съкратен… Много се надяваме да остави все пак някоя част от историята, която да е изтанцувана във фееричен стил, какъвто – сигурни сме – Disney са способни да пресъздадат без абсолютно никакви усилия…

Премиерата на „Лешникотрошачката и четирите кралства” („The Nutcracker and the Four Realms”) се очаква на голям екран през 2018 година, датата за момента е 2 ноември. Ще очакваме да видим фантастичните светове и техните обитатели в момента, в който Халстрьом се почувства в готовност да сподели (още от) визията си за тази приказка!

nutcracker front cover to post lo res

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *