Джеймс Франко
Джеймс Франко

Да, и тази новина е посветена на неуморния Джеймс Франко! Той привлече вниманието на всички спецове и почитатели на киното със своя провокативен „The Disaster Artist” – по всеобщо мнение една от най-добрите творби на Франко в последните години; успя да възхити зрителите и с двойната си роля в телевизионната поредица „The Deuce”, където също е поел и режисьорски отговорности; появи се и в „Пришълецът: Завет” на Ридли Скот, а след месец-два очакваме да получи и (съвсем заслужена) оскарова номинация.

Междувременно преди известно време стана ясно, че Франко се е заел и с още един проект: ще играе главната роля и ще режисира филм, посветен на Шел Силвърстийн – авторът на прекрасни детски книжки като „Щедрото дърво”, „Where the Sidewalk Ends”, „A Light in the Attic”. Филмът ще се нарича „A Boy Named Shel”, а адаптацията е дело на Крис Шафър и Пол Викнеър по едноименната биографична книга на Лиса Рогак. Ето какво гласи официалният синопсис  в Amazon:

В „A Boy Named Shel” е разказана истинската история на един живот, изпълнен с енергия и приключения, подобно на приказните сюжети, създадени от самия Шел. Той е човек, влюбен в пътуването; притежавал е свой дом на бреговете и на двата океана (както и на много други места в Америка) и често е отсядал в имението на Playboy. Навсякъде, където е минавал, е разпръсквал своя чар, създавал е безброй приятелства, а в него са се влюбвали безброй жени, привлечени от неизчерпаемата му енергия и остроумие. Творчеството му наси слава и богатство, но те не успяват да променят естествената му природа и начина му на живот.

Автор на прекрасни книги за деца, Шел продава историите си в милионен тираж, но той е нещо много повече от „детски писател”. Той работи заедно с много други творци и успява да пробие в жанрове, за които други само са си мечтали да могат да пишат. Негови са хитовите песни „A Boy Named Sue” (с награда „Грами”) и „The Unicorn”; той рисува за „Stars & Stripes” и прави големия си пробив в Playboy; пише експериментални пиеси и сътрудничи на Дейвид Мамет в работата по негови сценарии; работи неуморно и с ентусиазъм по най-различни проекти чак до 68-мата си година, когато през 1999 си отива от този свят.

Макар все още да няма премиерна дата, новият проект на Франко ще бъде позициониран някъде между безбройните му ангажименти – да не забравяме, че има ангажимент към Marvel с „Multiple Man”, към антологията-поредица на братя Коен „The Ballad of Buster Scruggs”, както и към два лични проекта – „Zeroville” и „The Long Home” (които са в постпродукция и се очаква да се появят догодина). Изпълнени сме със сериозни подозрения, че Джеймс Франко страда от тежка форма на работохолизъм, но всъщност нямаме нещо против да действа по всичките фронтове – колкото повече, толкова повече! За финал ви предлагаме един увлекателен негов разговор с друг майстор на екранните образи – Дъстин Хофман, благодарение на Variety и тяхната поредица „Actors on Actors”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *