Обичаме света на киното, защото е пълен с изненади от всякакъв вид. Още повече обичаме дя предвкусваме и да си пожелаваме възможности за срещи с любими творци като Фатих Акин, чиито филми не пропускаме, независимо от отзвука за тях. „Сбогом, Берлин” беше интригуваща провокация за широк диапазон публика, „Раната” беше мъчително връщане към раните на миналото, а „Храна за душата” („Soul Kitchen”) е един от най-топлите и забавни филми, които са минали през сърцата ни в последните десетина години.

Страстта на Акин към киното е голяма, и нашето възхищение от неговите способности като режисьор и разказвач се увеличава с всеки следващ негов филм. Предложението ни е да видите как той преобразява актрисата Даян Крюгер в „In The Fade” – този пълен трейлър може да свидетелства защо тя бе удостоена с наградата за най-добра актриса на тазгодишния фестивал в Кан.

Сюжетът проследява терзанията, през които преминава една жена, изгубила любимия си съпруг и техния син в бомбен атентат, планиран и осъществен от млада неонацистка двойка. Героинята на Крюгер е отчаяна и решена на всичко, за да постигне възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за виновниците от „National Socialist Underground”. В „In The Fade” участват още Денис Мошито, Нюман Акар, Йоханес Криш и др, а ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Животът на Катя се разпада изневиделица, когато нейният съпруг Нури и малкият им син Роко са убити в бомбен атентат. Приятелите и роднините й се опитват да й осигурят топлина и подкрепа, толкова необходими в подобен момент, и Катя успява някак да оцелее до погребението. И макар сърцето й да е разбито, тя продължава да търси упорито извършителите на чудовищното деяние и причините, които може да са провокирали това убийство, измъчвана от съмнения и терзания. Адвокатът Данило е най-добрият приятел на Нури и той застава до Катя в процеса, заведен срещу двамата заподозрени – млади неонацисти, момче и момиче. Процесът си играе с търпението на Катя, готова е да стигне до крайност, защото не съществува алтернатива, която може да премахне болката й – тя иска справедливост.

Ще си позволим да напомним думите на Фатих Акин за този изключително личен филм, споделени пред Variety:

Аз съм в групата на „другите” в Германия, заради произхода си. Имам черна коса, родителите ми са от Турция – по някакъв начин се оказвам сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nuremburg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството, и моето име също фигурираше като мишена за нео-нацистите. Именно това ме провокира да напиша и да снимам този филм – това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели…

In The Fade

In The Fade” дебютира в Кан през май, през месеците от тогава пътува в цял свят е и представен на повече от двадесет фестивала, в края на ноември ще се появи на кино Германия, а месец по-късно ще има и разпространение в САЩ. Филмът е официалната кандидатура на Германия за тазгодишната селекция за чуждоезичен „Оскар“. Много бихме искали да се надяваме, че в близко бъдеще ни очаква среща с него на голям екран и у нас…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Даян Крюгер скоро ще заприлича на Фреди Крюгер
    Някак депресиращо е, като гледам как всички наоколо остаряват, а съм си все така точилка

    1. Точилка ,точилка но и тя се изхабява от точене,хаха,абе старостта изведнъж идва при тези като вас,бързо сриване ,ха шегувам се,просто съм виждал някой неща в пластична клиника,сори нищо лично!

    2. майната му на личното, нищо не ти разбрах

  2. Kaтя и Нури….а що не го избара, с Волфганг и Фатма?.. Май не им „уйдисва“ на пискюлите…