Matilda
„Матилда”

Време е да обърнем поглед към част от руските предложения на Киномания 2017. В рамките на панорамата ще можем да видим сдобилият се със скандална слава „Матилда” на режисьора Алексей Учител, проследяващ любовната афера на бъдещия император Николай II с красивата балерината от полски произход Матилда Кшесинская, ще надникнем зад кулисите на легендарния Болшой театър в забележителния документален филм „Болшой” на Валерий Тодоровски, а с „Ерата на първите” ще станем свидетели на съветския космически полет от 1965 г., при който легендарният космонавт Алексей Леонов осъществява първото излизане на човек в открития Космос.

Повече подробности за филмите ще научите от официалното прессъобщение:

Вече покрилият се със скандална слава филм „Матилда” на режисьора Алексей Учител ще можем да видим на Киномания 2017 г. Прожекцията е на 18 ноември, 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Филмът проследява любовната афера на бъдещия император Николай II с красивата балерината от полски произход Матилда Кшесинская. Когато бащата на Николай – император Александър III умира, синът му осъзнава, че свободата да обича, когото иска е приключила. Официалният период на траур още не е отминал, когато вдовицата на императора урежда брака на цар Николай с принцеса Аликс фон Хесен-Дармщад.

Филмът е заснет сред красивите есествени декори на Санкт Петербург, а в ролите са: Ларс Айдингер, Михалина Олшанска, Данила Козловски, Луизе Волфрам, Ингеборта Дапкунайте, Сергей Гармаш, Григорий Добригин, Евгений Миронов, Виталий Коваленко.

„Матилда” разбуни духовете в Русия и доведе до множество забрани и актове на насилие от редица православни активисти, твърдящи, че филмът петни името на монарха, който е свален от власт по времето на Октомврийската революция от 1917 и убит от болшевиките, а после канонизиран за светец от Руската православна църква.

Друг филм за саможертвата и лишението , в който също става въпрос за балерина, е „Болшой”, който ще видим на 26 ноември от 13:30 часа в кино „Люмиер Лидл”. Съвсем млада балерина се подлага на жертви и унижения, за да сбъдне мечтата си – да играе на сцената на Болшой театър. Дейстивето във филма се развива на фона на великолепната музика на Чайковски, а персонажите са изиграни от истински балерини.

Режисьор на „Болшой” е Валерий Тодоровски, участват: Маргарита Симонова, Алиса Фрейндлих, Валентина Теличкина , Александър Домогаров, Анна Исаева , Никола льо Риш, Андрей Сорокин , Ирина Савицкова.

Ерата на първите” пък разказва за съветския космически полет от 1965 г., при който легендарният космонавт Алексей Леонов осъществява първото излизане на човек в открития Космос. Всичко сякаш върви по план, но внезапно радиовръзката е прекъсната…Филмът е дело на режисьора Дмитрий Кисельов, а в образите влизат: Евгений Миронов, Константин Хабенски, Владимир Илин, Анатолий Котеньов, Александра Урсуляк, Елена Панова, Валерий Гришко, Авангард Леонтиев. Филмът може да се види на 18 ноември от 12:30 часа в кино „Люмиер Лидл”.

Сред руските заглавия в селекцията на Киномания е и „Pro любов. Само за възрастни” на колектива от режисьори: Павел Руминов, Наталия Меркулова, Алексей Чупов, Нигина Сайфулаева, Евгений Шелякин и Резо Гигинеишвили. Филмът е продължение на касовия хит „Про Любов“ и разказва различни кратки истории за любовта – този път с фокус не

как да я открием, а как да задържим любовта. Дали с добрина, дали с готвене, дали чрез сексуални практики или размяна на партньорите…

Във филма участва талантливият американски актьор Джон Малкович, а в останалите роли са: Фьодор Бондарчук, Анна Михалкова, Ингеборга Дапкунайте, Гоша Куценко, Виктория Исакова, Равшана Куркова, Максим Матвеев.

„Pro любов. Само за възрастни” ще има само една прожекция в рамките на Киномания – на 19 ноември от 18:15 часа в кино „Люмиер Лидл”.

Цялата програма на КИНОМАНИЯ може да откриете на kinomania.bg

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино „Люмиер Лидл”. Онлайн резервации може да направите ТУК

КИНОМАНИЯ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

„Болшой”
„Болшой”
„Ерата на първите”
„Ерата на първите”

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *