The Last Post

Питър Мофат е британски драматург и сценарист, той работи отдавна в полето (най-вече) на телевизионните проекти, като през 2004 година получава номинация за БАФТА за сценария на „Hawking” (филм на ВВС, посветен на Стивън Хокинг, в чиято роля влиза Къмбърбач), а през 2009 е удостоен с две награди БАФТА за сериала „Criminal Justice”. Любопитна подробност от ранните му години е фактът, че баща му се е присъединил към Кралската военна полиция в Танганика (или Танганайка), обединила се през 1964 година със Занзибар, за да се превърне в Танзания. Детските спомени за живота на семейството на колониален офицер, който е принуден да следва своята част и да се преместват всички заедно от място на място, са послужили за вдъхновение на Мофат при работата по „The Last Post” – драматична поредица на ВВС.

Действието в сериала, чиито шест серии бяха излъчени от 1 октомври до 5 ноември във Великобритания, се развива през 60-те години на ХХ век – сюжетните линии се заплитат около семейства на военните, които представляват част от управлението на Йемен. Несигурност и опасности дебнат отвсякъде, а от тези мъже се изисква да поддържат реда, но и да бъдат съпрузи и бащи в една изключително сложна обстановка. Самият Питър Мофат си спомня добре живота на баща си и стремежа на майка му да бъде „примерна” съпруга, каквато армията изисква от нея. „The Last Post” представя в дълбочина жертвите, които военните и техните семейства са били принудени да правят в името на „Короната и страната”…

Опънати нерви, непосилно високи температури, прекалена взискателност и съобразяване с всеобщия „добър тон”, особености на социално-йерархичната подредба – толкова много са факторите, които влияят на героите в тази драматична история, че трансформацията на персонажите е неизбежна. Подозираме, че за това сериозен принос ще имат и актьорите, посветили се на поредицата.

Оригиналната поредица е създадена от Bonafide Films и The Forge Entertainment за BBC One във Великобритания – изпълнителен продуцент от страна на телевизионния канал е Матю Рийд. Режисьори са Джони Кембъл („The Casual Vacancy”) и Миранда Боуън („Women In Love”). Ролите в „The Last Post” са разпределени между Джесика Рейн („Call The Midwife”), Джеси Бъкли („War and Peace”), Джеръми Нюмарк Джоунс, Аманда Дрю, Бен Майлс и Стивън Кембъл Мур („History Boys”, „The Go-Between”).

Този сериал, посветен на не толкова далечното британско колониално минало, ще се появи след по-малко от месец и в Щатите – премиерата му е на 22 декември, по Amazon Prime Video. Световни разпространители са BBC Worldwide Americas. За пълнота на впечатленията ви предлагаме още четири клипа, които (вероятно) до голяма степен представят тона и настроението на разказа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *