Стивън Найт
Стивън Найт

Независимо от изминалите години, без да има значение броят на направените екранизации, традицията за завръщане към класически произведения продължава. Вероятно провокирани от желанието да представят прочути творби на велики автори, кинаджии и телевизионери се надпреварват да образоват (почти) всяко поколение. Новината в случая е свързана с Чарлс Дикенс и амбицията на сценариста Стивън Найт („Peaky Blinders”, „Taboo”) да направи поредица от адаптации по класическите романи на един от най-класическите британски писатели за „класиците” в телевизионния бранш – BBC One.

Найт безспорно ще използва своя уникален стил и се очаква да сътвори цяла колекция в следващите няколко години, а като първа в поредицата е замислена историята от „Коледна песен”. Поръчката е възложена от двама от шефовете на ВВС – Пиърс Уенгър и Шарлот Мур, а продуценти ще бъдат Ридли Скот чрез Scott Free London и Том Харди с неговата компания Hardy Son and Baker. Ето какво споделя сценаристът:

Дикенс е отговорил на всякакви въпроси във връзка с поднасянето на една история. Да получа шанс да вдъхна отново живот на този текст и да го интерпретирам по нов начин за мен е огромна привилегия. Нужен ни е късмет и мъдрост в действията, за да реализираме всичко както този автор заслужава.

Според ВВС Стивън Найт е перфектният избор за нов прочит на най-прочутите творби на Чарлс Дикенс, насочен към новите поколения – той притежава уникална способност да пресъздава чрез думи и образи миналото и продължава да я доказва с успеха на поредиците, излезли изпод неговото перо. Ридли Скот също добавя, че е възхитен от възможността да продължи партньорството, което започва с Найт и Харди в „Taboo”, при това с тази амбициозна антология от британски класически творби. Телевизионната компания е във възторг, че началото ще бъде поставено с толкова популярна и важна книга като „Коледна песен”. За всеки случай ще припомним сюжета:

В навечерието на Коледа прочутият в цял Лондон скъперник Ебенизър Скрудж хока всеки, който го поздравява с наближаващия празник. Но същата вечер в студения му, самотен дом го посещава призракът на неговия починал съдружник Марли, последван от още три тайнствени привидения. Скрудж е грабнат на дълъг път, а когато се завръща, никой не може да го познае…

Очаква се „Коледна песен” да е готова около Коледа през 2019 година, като историята ще бъде поднесена на зрителите в три части, всяка с продължителност по един час. Ще очакваме още новини – и най-вече визии по темата.

Чарлз Дикенс
Чарлс Дикенс

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *