Рейф Файнс и Олег Ивенко
Рейф Файнс и Олег Ивенко на снимачната площадка на „The White Crow”

Когато се появи новина, свързана с голямо актьорско име в света на киното, правим една много бърза и полезна равносметка – какво сме писали за него и откога не сме го споменавали (с добро). Оказа се, че за най-новия актьорско-режисьорски проект на Рейф Файнс сме се разсеяли тотално и ето, че сега му дойде времето да го „отразим”. Той се нарича „The White Crow”, снимките по него са стартирали през август и даже вече са приключили, като в този контекст имаме възможност да видим първи официални снимки на актьора Олег Ивенко в главната роля във филма, посветен на легендарния балетист Рудолф Нуреев.

За магичния татарин, който танцува с неописуемо огнено съвършенство на сцената на всички световни театри в продължение на десетилетия, се знае много и си умираме от любопитство да узнаем каква част от дългата му, изпълнена с перипетии, история е интерпретирана от двукратно номинираният за „Оскар“ Дейвид Хеър („The Hours”), ръководен от книгата на Джули КаванаRudolf Nureyev: The Life”. Говори се, че основният фокус попада върху бягството на младия артист от съветските власти през 1961 година и опитите на КГБ да бъде спрян и върнат в страната, но просто не може да се прави филм за Нуреев – и да не се разкаже за абсолютната мания, която обхваща всички почитатели на балетното изкуство след като той получава политическо убежище и започва да танцува в английския кралски балет.

The White Crow The White Crow

Рейф Файнс е отредил за себе си ролята на ментора на Нуреев – Пушкин, а освен Ивенко, в актьорския екип участват още Сергей Полунин, Адел Екзаркопулос, Чулпан Хаматова, Рафаел Персоназ, Калипсо Валоа, Оливер Рабурдон, Луи Хофман, балерините Анастасия Мешкова и Анна Поликарпова. Снимките са били във Франция и Русия – в Лувър, замъка Гарние, в Мариински театър, продукцията е получила достъп и до Ермитажа.

Следващата стъпка в работата по „The White Crow” е да бъдат предложени за откупуване права на American Film Market. Драматичния и – сигурни сме – предизвикателно-красив филм, който подготвя Рейф Файнс, все още няма премиерна дата, но бас държим, че ще си го харесат за някой от престижните световни фестивали. Ще се ослушваме за новини!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *