Дух куче: Пътят на самурая

Времената, в които новините за продължения и римейкове на познати заглавия ни изненадваше, отдавна отминаха. И все пак, не можем да отречем захласа си, че точно Джим Джармуш е замесен с такъв проект. Още повече, когато става дума за еклектичния му „Дух куче: Пътят на самурая“ от 1999.

Рапърът RZA (Робърт Дигс) от Wu Tang Clan наскоро сподели пред френското културно списание Telerama, че между него, Джим Джармуш и Форест Уитакър (в ролята на Дух куче) вече е подписан договор, а работата е започнала. Ето какво казва хип-хоп легендата от Бруклин:

Моят скъп приятел Джим Джармуш и Форест Уитакър подписаха договор с мен и друг сценарист, Далас Джаксън, да бъдем изпълнителни продуценти на още един „Дух куче“. И вече сме написали нещо. Така че може би „Дух куче“ ще си проправи път обратно на сребърния екран или пък на малкия екран.

Все още нямаме информация дали Джармуш ще се завърне на режисьорския стол и каква точно ще е ролята на Уитакър (spoiler – който умира в края на филма). За жалост, проектите на независимия майстор отнемат дълго време и въпреки минималните бюджети, филмите му с години търсят финансиране, така че надали ще видим въпросното продължение в близките години. И все пак, тази новина ни радва още повече, точно защото идва от устата на 48 годишния Дигс, който очевидно взима участие и в сценария.

Влиянието на RZA във филма на Джармуш от 99-та е повече от забележително. В ролята на Самураят в камуфлаж, той прави първата си екранна поява във филм (небезизвестната кратка сцена, в която неговият герой се разминава по улицата с Дух куче). По-важното обаче е, че рапърът композира и продуцира музиката за филма, която е неделима част от цялостната хипнотична атмосфера на „Дух куче: Пътят на самурая“. Това е първият му филмов албум и широко считан за една от най-добрите му самостоятелни творби.

Нека си припомним музиката към филма:

Четири години след „Дух куче“, RZA отново се изявява пред камерата на Джармуш заедно със своя братовчед от Wu Tang Clan , GZA (Гари Грайс) в късометражен откъс от антологичния „Кафе и цигари“.

Колаборациите между Wu Tang и Джармуш не свършват тук. В „Патерсън“ виждаме Method Man (Клифърд Смит), който репетира в обществена пералня.

Няма да крием, че „Дух куче: Пътят на самурая“ е един от любимите ни филми на белокосия майстор. Силно вдъхновен от „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил и якудза филмите на Сейджун Сузуки, историята за аскетичния тъмнокож наемник, живеещ спрямо архаичния кодекс на самурая, надхвърля жанровете, с които борави. „Дух куче“ се превръща в класически филм за Джармуш – чудат, въздържан, силно съзерцателен и изпълнен със символика поглед към сладко-горчивия свят, в който живеем. Така както е, филмът е напълно завършен и реално няма нужда от продължение, но не се съмняваме, че Джармуш ще роди нещо оригинално и интригуващо.

Очакваме развитие около проекта, което моментално ще споделим с вас.

RZA и Форест Уитакър в кадър от „Дух куче: Пътят на самурая“
RZA и Форест Уитакър в кадър от „Дух куче: Пътят на самурая“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. В друго интервю пък, Тилда Суинтън е казала, че й предстои да снима четвъртия си филм с Джин Джармуш. Какво по-хубаво от това да я видим като една Дух кучка <3