I, Tonya

Сред най-трудните за реализиране теми – особено на кино – са биографичните истории. В случая с идеята на режисьора Крейг Гилеспи и сценариста Стивън Роджърс да представят прочутата състезателка по фигурно пързарляне Тоня Хардинг нещата се подреждат доста подходящо, защото Марго Роби застава зад проекта като продуцент и поема главната роля във филма.

Споделяли сме подробности за „I, Tonya” още по време на снимките му, с премиерна прожекция филмът участваше в програмата на филмовия фестивал в Торонто, а буквално преди часове се появи и първият тийзър-трейлър, който трябва да ни подсети, че Роби се справя страхотно с предизвикателството.

Интересна подробност около работата по „I, Tonya” – австралийската красавица в главната роля е тренирала сериозно в продължение на пет месеца фигурно пързаляне, като не бива да забравяме, че може да играе хокей! В един момент се стига до епизода със снимките на прословутия скок – троен Аксел, с изпълнението на който Хардинг става първата американка и втората жена в света, направила тази сложна фигура. Когато режисьорът предлага да включат някого в снимките, който наистина може да го направи, Роби го убеждава да се откажат от тази идея – самата тя е на леда през цялото време, а леденият пирует във филма е постигнат с помощта на вездесъщите компютри.

Филмът на Гилеспи се опитва да стигне до истината, но – както чуваме самата Тоня да „признава” в тийзъра – „There’s no such thing as truth, it’s bullshit!” Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

В основата на „I, Tonya” са невероятните, но истински събития, свързани със един от най-сензационните скандали в историята на спорта. В мрачно-комедиен тон са пресъздадени подробности около американската фигуристка Тоня Хардинг, нейното прочуто изпълнение на троен Аксел в състезание и нелепо замисленото и зле изпълнено нападение срещу нейната съперничка за Олимпийските игри Нанси Кериган. Марго Роби поразява всички с превъплъщението си в изпълнената с хъс и енергия Хардинг, Себастиан Стан е в ролята на буйния Джеф Гилули, бившият съпруг на Тоня, а Алисън Джени се появява като майката с отровен език ЛаВона Голдън. Оригиналният сценарий е дело на Стивън Роджърс, а филма на Крейг Гилеспи е абсурден, дързък и проницателен портрет на Хардинг – нейния живот, заедно със славата и омразата, които я преследват…

С най-голямо удоволствие бихме „проверили” как се справя Роби с кънките – историята на Тоня Хардинг е известна и точно поради тази причина на нас ни е любопитно каква е интерпретацията на образа от страна на актрисата. Имаме вяра в Гилеспи, още повече след специалните срещи на сценариста и на самата Роби с Хардинг, пък и бившата състезателка по фигурно пързаляне е видяла вече филма и е го е похвалила, което си е сериозно постижение. Крейг Гилеспи не крие усещането си, че е направил честен портрет:

Когато започнах работа по този филм, героинята му си беше особен злодей и нарицателно в общественото съзнание на американците от доста дълго време, и аз особено много харесах предизвикателството да променя тази представа… надявам се, че в края на филма зрителите ще й съчувстват. Знаех, че тази задача е сериозна, особено с добре известна публична личност като Хардинг, но бях усещах, че мога да реализирам идеята си с този страхотен сценарий и особено с помощта на Марго и нейното изпълнение…

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya

I, Tonya” ще се появи на кино в ограничен брой киносалони в Ню Йорк и Лос Анджелис на 8 декември 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *