Следим изкъсо „Mindhunter” на Дейвид Финчър и сме щастливи, че за продуцирания от Netflix криминален сериал вече валят позитивни отзиви от критиката. Скоро ще наваксаме с епизодите, които са напълно достъпни онлайн. Междувременно решихме да обърнем внимание на любопитното изказване на Финчър относно състоянието на киното в момента. Темата е изключително интересна, защото промените са явни от години, така че без повече увъртания ви предлагаме мнението на режисьора, взето от интервю за Financial Times:

Вече не отделят време на персонажите.  Не и в момента. Вижте например „Цялото президентско войнство” – всичко опира до героите. Сега филмите са за спасяването на света от пълно унищожение. Няма сцени, дори в тези, които аз правя, където някой да си задава въпроса „защо?”. Всичко опира до тиктакащия часовник. А в „Mindhunter” е трудно да откриеш тиктакащ часовник. Но работата е там, че не ме интересува дали сцена от пет страници ще бъде за двама души в кола, които пият кафе в картонени кутийки, стига да има интригуваща динамика и да научавам нещо за тях. И не ме интересува дали колата ще се движи с 40 или 50 км/ч.

Финчър продължава, като обръща внимание и на формулите, на които се набляга в днешно време:

Вижте, много хора в студията все още водят добрата битка. Има изпълнителни продуценти, които са ми приятели. Но ако искаш да направиш студиен филм, трябва да спазваш техните правила, които в момента са романтична комедия, филм за Оскар, такъв за супергерои или продължение със среден бюджет.

Трудно може да се спори с тези наблюдения, още повече, че Финчър не изпада в крайност:

Киното не е мъртво, просто прави нещо различно. Залите все още са пълни с хлапета, просто сега се взират в телефоните си. Вече е социално събитие, подобно на лагерния огън, в което филмите представляват лагерния огън. Хората се събират около него, но не за да го гледат. Защото огънят винаги е един и същи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 Comments

  1. Очаквам с нетърпение разфасовката на този маниакалност!

    1. Контекста е „Къде ми е Ревюто на крадците на умове дето ще направиш??”

    2. Силно се надявам някой местен ентусиаст да спретне ревю за целия първи сезон, но гаранции няма 🙁

    3. Ще проявите ли интерес ако аз опитам да „спретна“ нещо? Не съм сигурен дали ще покрие изискванията/стандартите ви, и какви са те, но мога да пробвам (така се случи, че го гледах и имам желание да скалъпя матрЯлче – ще отнеме време обаче :P).

    4. Що не, драсни съобщение във фейсбука на Операцията, за да го видят админите.

    5. Имейл-че, ще свърши ли същата работа (не ползвам фейс)?

    6. Пиши на info [at] operationkino [dot] net – сложи в subject-a заглавието “Финчър, сериал, предложение за ревю”, а аз сега ще драсна на Дринов да знае, че ще му пишеш.