Майкъл Ман и Гийермо дел Торо
Майкъл Ман и Гийермо дел Торо

Двама режисьори, които са изключително различни като творчески натури и работят в светове и стилове, които нямат (почти) нищо общо по между си, ще се срещнат по много специален начин. Преди дни стана ясно, че носителят на Златния Лъв от Венеция 2017 Гийермо дел Торо, който порази света на киното с най-новата си творба „The Shape of Water”, има намерение да започне работа по документален филм за Майкъл Ман. Ваятелят на жанрови приказки във фантастични светове ще разкрие живота и творческите тайни на майстора на мрачни криминални драми – ние потриваме доволно ръце и се зареждаме с търпение!

Не са известни достатъчно подробности, но според The Playlist Тиери Фремо, директорът на „Institut Lumière” и на фестивала в Кан, е организирал специална прожекция на режисьорската версия на изключителния, култов филм „Жега” в програмата на „Lumière Film Festival”, и е разкрил информацията, че дел Торо подготвя документален филм, посветен на Ман и неговото творчество. Ето какво гласи определението на мексиканския режисьор за „Жега”:

Дел Торо е известен с киноманските си енциклопедични знания и всеки, който е попадал на негови коментари, е наясно с това. Не сме попадали на това издание, но Criterion Collection са пуснали „Inside Llewyn Davis” с допълнителни материали, сред които интервю н адел Торо с братя Коен, от което става ясно, че той знае много повече подробности за тяхната филмография, отколкото те самите. Така че може да си представите, ако Майкъл Ман е сред любимите му режисьори, как би се справил с пълнометражен документален филм – сигурни сме, че и три часа ще му бъдат малко!

Докато стискаме палци нещата да потръгнат лесно и (сравнително) бързо, може небрежно да припомним, че ще можем да видим първият жанров филм със Златен Лъв от… много години насам „The Shape of Water” в програмата на предстоящата Киномания. Дойде време и за приказните любовни истории на Гийермо дел Торо!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *