Мел Гибсън и Дани Глоувър
Я бяхме млади….

От известно време Мел Гибсън е „out of the shitter“ – получи номинация за „Оскар“ за режисурата на „Възражение по съвест“, участва в продължението на доста успешната комедия „Баща в излишък“, а беше и в списъка с желаните режисьори на многомилионен комиксов блокбастър – така че не е никак изненадващо, че сега чуваме идея за възкресяването на „Смъртоносно оръжие 5“ не като рибута, за които се говореше преди няколко години, а като продължение, включващо оригиналния творчески екип.

Deadline съобщават, че Warner Bros. са в разговори с Мел Гибсън, Дани Глоувър и режисьора Ричард Донър да се завърнат в нов, пети филм, като сценарият ще бъде поверен на Чанинг Гибсън (няма роднински връзки с Мел Гибсън), който написа и „Смъртоносно оръжие 4“. Разбира се, на този етап няма абсолютно никакви подробности каква точно ще е историята, колко главна ще е ролята на Мартин Ригс и Роджър Мърто, нито дори дали някой от другите ветерани в поредицата, като Джо Пеши и Рене Русо, ще се завърнат.

В съвременния кино (и телевизионен) ландшафт, който наблюдаваме от години, тази новина е всякаква друга, но не и изненадваща. Стари поредици се възраждат за нов живот под път и над път (къде с успех, къде не), а и не е като идеята конкретно за „Смъртоносно оръжие 5“ с оригиналния актьорски състав да е нова – опити за това имаше и преди публичната излагация на Гибсън. Това обаче не е причина да се прави нов филм, а извинение.

Разбира се, ако съществуването на „Смъртоносно оръжие 5“ е неизбежно, предпочитаме да е във вариант с оригиналния творчески екип. Тук трябва да кажем, че ни се искаше като сценарист да се завърне Шейн Блек, който е автор на първите два филма от поредицата, но твърдо заставаме зад това не той да е режисьор (в един момент имаше подобна идея), а ветеранът Ричард Донър, нищо, че човекът вече гони 90 години и не е режисирал филм от 2006-та насам, когато излезе доста слабоватият „16 Blocks“.

За финал трябва да признаем, че на този етап сме безразлични дали „Смъртоносно оръжие 5“ ще го бъде или не, но ако все пак проектът се осъществи, естествено ще стискаме палци крайният резултат най-малкото да не е срамен. И като казахме срамен, докато сме на темата „Смъртоносно оръжие“, искаме да попитаме как така ужасно изглеждащият едноименен сериал има втори сезон, че сигурно и трети ще му направят?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Сериалът не е чак толкова кофти. Става за убиване на време, а пича който играе Ригс се справя доста прилично, по свой си начин.

  2. Петата част трябва да е под надслов: you are never too old for this shit