Христо Генков - Дамaсцена
Операторът Христо Генков на снимачната площадка на „Дамaсцена”.

Всички знаят за американската мечта, но каква е българската? Отговор на този въпрос очакваме от „Дамaсцена” на Тодор Анастасов, който се рекламира като „филма  за българската мечта”.

Сюжетът е базиран на действителни събития и разказва за обикновено момче на име Течо, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век. Неговата история започва в приказния свят на малко село в подножието на Балкана, където той за първи път усеща магията на водата, скалите, розите и топлината на домашния уют в къщата на баба и дядо. Малкият мечтател открива „своето“ място и остава там завинаги. Целият му живот е подчинен на мечтата да остане в Долината и да създаде един малък рай от любимото си място. Ще успее ли да се изправи след тежка диагноза и да се пребори за българската си мечта?

Според официалната информация „Дамaсцена” е „най-мащабната продукция, снимана у нас през последните 25 години (финансирана изцяло с частни средства)”, като снимките протичат през „четирите различни сезона”, а за масовите сцени са ангажирани „около 1 300 души”. Вижте дали това си личи от първия трейлър!

Ако ни позволите една перифраза на последните реплики, ще попитаме: а киното, киното, кога ще почнем да го снимаме като хората киното? Чудим си се ние и в действителност отговор не искаме… Същото се отнася и за трейлърите. Лично според нас този е трагичен, което е жалко, защото толкова ни се искаше да ни хареса, заради поетесата Мария Лалева, продуцент и сценарист на филма, която споделя:

Трейлърът на един филм е като любов от пръв поглед – уж всичко ти е непознато, а всъщност сякаш си спомняш нещо, което отдавна си знаел; уж сега се запознавате, но вече си убеден, че няма как да не стигнеш до края и да видиш цялата картина. Хареса ли ти, си готов да поемеш риска да познаеш докрай нещо, някого, себе си.

Любовта граници не познава, така че пожелаваме на авторите на „Дамaсцена” повече хора да са харесали трейлъра и да отидат до край с филма.

Дамaсцена

Режисьор на „Дамaсцена” е Тодор Анастасов, по сценарий на Мария Лалева. Оператор е Христо Генков, а в главните роли са Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева. Компания им правят Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Стилянова, Добринка Гецова, Силвия Предова, Надежда Тержуманова, Тезджан Ахмедова, Христо Пъдев, Симеон Викторов, Красимир Куцупаров, Мариан Маринов и др.

Премиерата е 3 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *