След премиерата му в Торонто през септември миналата година, „Le secret de la chambre noire” или  „La femme de la plaque argentique” на Кийоши Куросава обиколи много фестивали в различни части на света и придоби популярност с по-кратното, не толкова описателно заглавие „Daguerrotype” („Daguerreotype“). Признаваме си, че освен майсторството на Куросава, към тази история с духове от миналото ни привлича и участието на Тахар Рахим – страхотен актьор, чиито роли проследяваме с интерес.

Филмът се е появил на кино в Япония още преди година, а във Франция (това е първият френскоезичен опит на режисьора) е влязъл в разпространение през март. Сега получаваме нов, щатски трейлър именно защото предстои „Daguerrotype” за бъде представен на публиката отвъд Океана.

Внушението, което излъчва новият трейлър на филма, е доста различно от погледа, който беше предвиден за фестивалното му представяне – преобладават тайнственост и романтика, поставен е акцент върху ревността на бащата и има леко загатване на сюжетната нишка с присъствието на духовете от миналото… Напомняме за какво става дума:

Един фотограф (Оливие Гурме) е обсебен от идеята да прави портретни дагеротипи (образи, създадени от камера обскура, върху медна плоча с тънко сребърно покритие; преди експонацията се обработва с изпарения от йодни кристали, а след това – с живачни пари, за да се прояви изображението; изобретателят Луи Дагер използва за първи път „дагеротипия” през 1839 година). Фотографиите са в пълен ръст и реален размер. При този фотографски процес е необходима дълга експозиция, което означава, че обектите трябва да останат неподвижни през цялото време (според едно суеверие от 19 век процесът осигурява вечен живот в отвъдното на хората, снимани по този начин.) В лабораторията на фотографа идва нов човек, ангажиран като асистент (Тахар Рахим), който същевременно попада в странна, заплетена мрежа от отношения, в която се включва и дъщерята на работодателя му – Мари (Констанс Русо). Тя често позира на баща си, но тайно мечтае да се измъкне от своеобразния домашен затвор и вижда в асистента възможен съюзник. Между двамата припламват любовни искри, ала съдбата е непредвидима…

Усещането за специална атмосфера е налице, тайнствената реалност, (вероятно) изпълнена с душите (или части от тях, които са уловени в дагеротипите) на заснетите образи, обгражда героите на Куросава и очевидно е способна да ги докара до (известна степен на) лудост. Сигурни сме, че „Daguerrotype” би ни допаднал, като имаме предвид видимите и в този трейлър елементи, макар че вероятно няма шанс да успеем да го видим на голям екран.

Освен споменатите Тахар Рахим, Констанс Русо и Оливие Гурме, в актьорския екип е още и Матийо Амалрик, а филмът на Куросава ще се появи в щатските платформи за VOD на 7 ноември 2017.

Daguerrotype / Daguerreotype

Daguerrotype / Daguerreotype

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *