„Малки жени” („Little Women”)

Превърнал се отдавна в истинска американска класика, романът на Луиза Мей ОлкътМалки жени” („Little Women”) присъства във всички авторитетни класации на англоезична литература по света като една от най-четените и издавани книги, подходяща за всяка възраст и особено често препоръчвана за четене в крехката тийнейджърска възраст. Разбира се, това важи най-вече за втората половина на ХIХ и част от ХХ век, но въпреки това и въпреки сериозното количество адаптации – и за кино, и за телевизия, ВВС подготвят нов прочит на легендарното произведение, посветено на четирите сестри Марч.

Вероятно голяма част от киноманите си спомнят (или поне са виждали кадри) визията за увлекателната, полуавтобиографична история на Олкът, пресъздадена от режисьорката Джилиън Армстронг през 1994 година, в която главните роли са поверени на Уинона Райдър, Клер Дейнс, Кирстен Дънст, Крисчън Бейл, Ерик Столц, великолепната Сюзан Сарандън. Дори и да се опитаме да забравим колко чаровни, млади, невинни и изпълнени с ентусиазъм са всички актьори в тази интерпретация, при все че не сме от „die-hard”-феновете на подобни сюжети, ще ни бъде доста трудно да възприемем новата визия без предубеждения. Ето как изглеждат четирите сестри в бъдещата британска адаптация – първият официален поглед е публикуван в THR.

„Малки жени” („Little Women”)

BBC One и PBS’ Masterpiece застават зад тази телевизионна нова версия на историята, която ще бъде поредица с обща продължителност три часа, създадена е от Хейди Томас („Call The Midwife”) и режисьорката Ванеса Касуил („Thirteen” на ВВС). Актрисите, на които са поверени ролите на четирите сестри, са (от ляво на дясно) Катрин Нютън („Big Little Lies”) в ролята на Ейми, Вила Фитцджералд („Scream: The TV Series”) е в ролята на Мег, Мая Хоуки дебютира в ролята на Джо, а Аннс Елуи („Philip K. Dick’s Electric Dreams”) ще видим в ролята на Бет. На Емили Уотсън е поверена ролята на майката на момичетата, Анджела Лансбъри ще бъде леля Марч, а в ролята на съседа мистър Лоурънс ще влезе ветеранът Майкъл Гембън.

Историята е позната, но все пак ще припомним, че разказът се върти около израстването на четири девойки, отглеждани от майка им в Масачузетс по време на Гражданската война в Америка, а главата на семейството е призован в армията. В живота на сестрите неусетно се редуват тревоги, радости, вълнения, болести, тръпките на първите сърдечни чувства и те постепенно научават най-важния урок – как да отстояват свободата и независимостта си…

За момента не е ясно на кого ще бъде връчена ролята на чаровния Лори, когото всички помним с миловидната младежка усмивка на Крисчън Бейл – вероятно част от бъдещия успех на продукцията на ВВС ще зависи и от този избор, след като ролите на момичетата са разпределени между сравнително непознати актриси. За киноманите с по-далечна памет в миналото вероятно ще е неизбежно да сравнят новата адаптация с образите от филма, излязъл през 1949 година с участието на Елизабет Тейлър, а за всички любители на точната статистика ще добавим, че в момента се подготвя и игрален филм по „Малки жени” с участието на Леа Томпсън в ролята на майката на момичетата, а също се говори, че може би ще се появи още една интерпретация – историята, интерпретирана като научно-фантастичен и мрачен сюжет. Общо взето – очакват ни интересни времена!

Очаква се подготвяния телевизионен вариант на „Малки жени” да се излъчи по BBC One във Великобритания и по Masterpiece в Съединените щати.

„Малки жени” („Little Women”)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *