Thelma

Все още не сме загубили надежда, че ще можем да видим на голям екран най-новия филм на норвежкия режисьор Йоаким Триер („Reprise”, „Oslo August 31”, „Louder Than Bombs”) „Thelma”, който е сред най-очакваните от нас заглавия тази година.

Разбира се, когато говорим за подобен филм и родната ни действителност, надеждите ни са за кино са свързани с фестивален показ, но в културните държави „Thelma” получава редовно разпространение. Именно във връзка с предстоящата след две седмици британска премиера на филма, получаваме и нов трейлър.

Thelma” разказва за млада жена, която не осъзнава, че е надарена с изключителни способности. Когато тя се влюбва в друго момиче, силите се отключват и излизат наяве, което води до кошмари последствия.

След успешен фестивален показ, „Thelma” вече имаше и своята премиера в родината си (припомняме, че филмът е норвежкото предложение за „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“), а отзивите са изключително положителни, което е и поредната причина да очакваме „Thelma” с огромен интерес.

Останалите причини са режисьорът Йоаким Триер, когото много харесваме, изключителната история, метафора за социалните догми и стигми и сексуалното съзряване на едно младо момиче, травмирано от свръх-консервативния си, религиозен бекграунд, както и отличната рекламна кампания. Продължаваме да стискаме палци да видим филма на кино.

За финал вижте един подробен синопсис, а веднага след него и новия британски постер.

Телма е срамежливо момиче, което току-що е напуснало религиозното си семейство и малкия град, в който живее, за да учи в университета в Осло. Малко след началото на семестъра тя преживява неочакван и тежък пристъп в библиотеката и много скоро след това е силно привлечена от Аня – красива студентка, която отвръща на нейните чувства.

Телма все повече  и повече е завладяна от силните си чувства към Аня, които тя не признава дори и пред себе си, и в същото време пристъпите ѝ стават все по-тежки и чести. Когато става ясно, че те са симптом на необясними, често опасни, свръхестествени способности, Телма се изправя пред трагични тайни от своето минало и ужасяващите импликации произтичащи от силите ѝ.

Thelma

Режисьор на „Thelma” е Йоаким Триер („Reprise”, „Oslo August 31”, „Louder Than Bombs”), който е сценарист, наравно с честия си партньор Ескил Вогт. В ролите са Айли Харбо, Окай Кая, Елен Дорит Питърсън, Хенрик Рафелсън, Ванеса Боргли, Андерс Мослинг и др.

Британската премиера на „Thelma” е 3 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *