Забавихме пускането на новина за тази безмилостна история, попаднала ни в полезрението в края на седмицата, защото по същото време се откри фестивала във Венеция, а „Blade of the Immortal” на Такаши Миике вече имаше премиера – през май, при това на най-авторитетния и (вероятно) най-посещаван фестивал в света – в Кан. Обичаме да се наслаждаваме на източни бойни изкуства, пренесени в стари времена в Япония – защото тогава нещата са били прости и ясни – убиваш (ако е нужно), за да не бъдеш убит.

Филмът е адаптация по едноименната манга на Хироаки Самура, в която се разказва за безсмъртен самурай, някога в епохата Едо, който е трябвало да убие 1000 злодеи, за да завоюва отново правото си да умре. Ето как напредва този орисан човечец в пътеката на своето безсмъртие – през гора от трупове!

За да е пълна информацията, сега ви предлагаме да видите и официалния трейлър, който разпространителите от HanWay Films бяха подготвили и пуснали в обръщение през пролетта. Правят впечатление няколкото различни кадри, навяващи намек за някакви романтични отношения, което лекинко ни смущава, но след като вече видяхме „кървавия” по-нов трейлър, се чувстваме по-спокойни. А защо този филм се е изплъзнал от погледите ни през април – на този факт нямаме обяснение…

Макар кървавите „акценти” в новия трейлър да ни допадат поне десетократно повече, не можем да си изкривим душата – нелепата „черна” музика, която е сложена като „подложка”, просто ни бърка във… вътрешностите и вади оттам каквото намери, заедно с прилежащите му течности. Дори дразнещото техно-диско от спретнатия, чистичък и „фестивален” трейлър не е толкова досадно дисонантно по отношение на останалите елементи, но… така се продава филм – действаш според изискванията на пазара, които не винаги са в синхрон с естетическите (ти) критерии. Предлагаме ви да хвърлите поглед и върху два постера на филма, като на нас определено повече ни допада стилизираната версия с броенето на усмъртени врагове!

BladeoftheImmortalbigJPposter5993b
Blade-of-the-Immortal-poster-620x918

Фактически „Blade of the Immortal” е стотното (100!) заглавие във филмографията на Миике (а иначе – 59-ти филм, сред които са „Yakuza Apocalypse”, „Shield of Straw”, „Ace Attorney”, „Hara-Kiri: Death of a Samurai”, „13 Assassins”, „Terra Formars”), като неговият първи пълнометражен филм излиза през 1995 година. Екшънът се очаква отново да е на ниво, подплатен с шантава, лудешка история – във времето на шогуната Токугава един прокълнат самурай е „нает” от невинно девойче да отмъсти за смъртта на баща й. Ролите са разпределени между Такуя Кимура, Хана Сугисаки, Ебизо Ичигава, Сота Фукуши, Хаято Ичихара, Ерика Тода, Казуки Китамура, Мин Танака и Цутому Ямазаки. Сценарият е адаптиран за кино от Тецуя Ойш.

Филмът вече е на екран в Япония от края на месец април, а Magnet ще го пуснат и в щатските киносалони от 3 ноември 2017. Да видим как ще го приемат „хрисимите” американчета…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *