Гийермо дел Торо вече разходи екипа на най-новия си филм „The Shape of Water” по червения килим във Венеция – и хвалебствията заваляха. Критиците сякаш са единодушни (както и по времето на „Лабиринтът на фавна”), че това е изключително кино, създадено и поднесено с много любов. Ето какво споделя самият режисьор:

„Приказките се раждат в сложни времена, изпълнени с тревоги – когато усещаш, че надеждата е изгубена. Аз направих „The Shape of Water” като противоотрова за цинизма. Струва ми се, че когато говорим за любов – когато вярваме в любовта – ние вече го правим с нотка на безнадеждност. Страх ни е да не изглеждаме прекалено наивни или дори неискрени. Но Любовта е истинска – наистина съществува – и, подобно на водата, е най-нежната и най-могъща сила във Вселената. Тя е свободна и безформена, докато не изпълни своя съсъд, докато не я допуснем вътре, в сърцата си. Очите ни са слепи, но душата не е! Тя познава любовта – независимо от формата, в която идва при нас…”

Премиерните прожекции във Венеция са приключили с продължителни овации и много просълзени зрители, твърдят очевидци. Това е първото участие на мексиканския режисьор в конкурсната програма на фестивала. Благодарение на Deadline научаваме подробности от пресконференцията на дел Торо и екипа на филма; за това, че заглавието на филма вече е превзело Twitter на Лидо, както и за възхитените реплики „Bellissimo!” от страна на публиката. Дел Торо не се притеснява да смеси фентъзи елементи с романтика, трилър-сюжет, подходящ за B-movie, със старовремски Холивудски стил – и самият той споделя, че филмът е „влюбен в любовта и влюбен в киното”.

„Мисля, че фентъзито е много политически жанр. Действието на филма се развива през 1963 година, но това е филм за днешния ден… Изборът, пред който сме изправени днес – в мислите ни да властва страхът, вместо любовта, ще ни доведе до тотална катастрофа. Любовта е най-голямата сила на света. Няма как и The Beatles, и Исус да грешат на една и съща тема!”

Сали Хоукинс си спомня, че с дел Торо са се срещнали на раздаването на Златните Глобуси през 2014 година. По чисто съвпадение тогава тя пише разказ за една жена, която се превръща в риба – и съвсем естествено продължение на тази реалност е тя да получи покана и заедно да работят по нейната героиня Елиза. „Веднъж попаднеш ли в прегръдката му – няма пускане!”, шегува се актрисата за режисьора.

Получил закономерния въпрос какво се случва с проекта му „Pinocchio”, дел Торо отговаря с усмивка: „Винаги си усложнявам живота, защото никой от филмите, които искам да направя, не е лесен и обикновено не се вписва в ничии представи за „желана” история – по времето на „Hellboy” никой не искаше да гледа супергерои! За „Pinocchio” ми се обадиха от различни студия, но всички настояваха за различна атмосфера на филма в момента, в който им казвах, че действието ще се развива по времето на режима на Мусолини! Така че, ако случайно ви се намират едни 35 милиона долара и пожелаете – можете да направите един мексиканец много щастлив…”

media-8ae5911e9dcc47b5878e7071c8c5124aItaly_Venice_Film_Festival_The_Shape_of_Water_Red_Carpet_15879
A4DD0CDF-5C36-40BF-A7EE-DA9505B5B92A_w1023_r1_s

Нека напомним сюжета на новата приказка на дел Торо:

Една приказна история от друг свят се случва във времето на Студената война в Америка в началото на 60-те години. Самотната Елиза работи в тайнствена, високосекретна правителствена лаборатория и се чувства окована в живот, изграден от тишина и изолация. Но съдбата й се променя завинаги, когато тя и нейната колежка Зелда откриват един таен експеримент…

Съществото (ролята е поверена на традиционния „спътник” на дел Торо в подобни екперименти – Дъг Джоунс), което открива нямата читачка на Сали Хоукинс, е уловено в Амазонка. Местните жители го смятат за божество, но американското правителство го класифицира като експеримент и го държи под ключ, далеч от хорски очи, в изолазия, съвсем „подходящо” за… амфибия. С помощта на нейна приятелка от службата, Елиза се опитва да помогне на съществото, преди безумните изследвания на правителствените агенти да са му сторили нещо лошо…

Variety не пестят суперлативи за филма, хвалебствени ревюта присъстват и в The Hollywood Reporter, The Guardian, Collider, The Telegraph, Indiewire, The Wrap, а също и Playlist, където открихме едно хубаво определение: „Това е филм, който те кара да чувстваш много неща. Но най-вече се чувстваш късметлия – че си го гледал и че нещо толкова искрено и мило, изпълнено с жал и страховитост, нещо толкова изненадващо и странно може да съществува в един толкова не-прекрасен свят!

С известна доза завист по адрес на всички, които (вече) са гледали „The Shape of Water” добавяме, че в ролите са поверени, освен на Сали Хоукинс и на Дъг Джоунс, на още няколко супер-талантливи актьори – като Октавия Спенсър, Майкъл Шанън, Майкъл Щулбарг, Ричард Дженкинс и др. Не бива да забравяме и факта, че саундтракът е филигранно сътворен от майстора Александър Деспла.

The Shape of Water”ще се появи на екран във Великобритания на 4 декември, а четири дни по-късно могат да го очакват почитателите на дел Торо (и не само!) в Щатите, Канада и Мексико. За у нас… още не се знае.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *