Признаваме, че за част от екипа ни Marvel поредицата, с всичките й разклонения и вариации по различни теми, е прекрасно отклонение от всички сериозни занимания и втурване в друг свят, в който се размятат мълнии, властват разни богове и чудовища, хора със суперсили се кютачат с технологични гении. Хубавото е, че може да се настаним в IMAX-а и поне за малко да се „отместим” в друго време и пространство. Да, сигурно е „детинско забавление”, но ни кефи да го правим – и най-вероятно именно на хора като нас разчита компанията, за да продължава с плановете за разрастване на кинематографичната си вселена. Най-скорошната среща е с боговете на и около Асгард в „Thor: Ragnarok” на Тайка Уайтити.

Непрестанно напомняме, че много харесваме този режисьор, защото има прекрасни нестандартни идеи и от нещата, които водяхме около „Тор: Рагнарок” до момента оставаме с впечатление, че ще зададе нова насока в представянето на цялостната Marvel-реалност. Ето какво споменава продуцента Брад Уиндербаум по повод ангажирането на Уайтити:

Неговият филм „Boy” ни убеди, че Тайка е правилният човек, когото търсим – той притежава именно комбинацията, към която се стремим: страхотно чувство за хумор, което да присъства в целия филм, и в същото време да има моменти на сериозна драма и меланхолия, с които героите трябва да се справят. Освен това искахме някой, който да е способен да се отърси от всичко, което сме изградили до момента в света на Тор, и да създаде нещо, което да е тотално ново.

Подходът на Тайка Уайтити наистина няма нищо общо с работа по „продължение”. Още преди една година, по време на посещение на пресата на снимачната площадка на филма, той споделя:

Много хора очакват да видят идеята за Рагнарок, реализирана на кино. За мен този ангажимент означава да оголя всичко, да ликвидирам познатата атмосфера, и да построя света наново. Това е и идеята за цикличността в Рангарок – какво ще направим с героите, поредицата и със самата история. По някакъв особен начин онова, което се получава като резултат, ще бъде много по-вълнуващо и интересно – и няма да има връщане назад.

thorragnarok-taikawaititi-chrishemsworth-chairs-frontpage

Вярваме му – самият факт, че ще видим Тор захвърлен нейде във вселената, без вярното си оръжие, чука Мьолнир, заточен на планета с гладиаторски битки и изправен пред сериозни изпитания, които нямат нищо общо с кралската власт в Асгард, вече предполага нестандартни решения – и към героите, и към развитието на сюжета. Според Уайтити най-голямото предизвикателство за него е било да се отдалечи от познатите два филма, посветени на Тор.

Да, те съществуват, лично аз смятам, че са добри, но не бих имал нищо против, ако хората се запознаят с героите за първи път в този филм – това е моят Тор. Не го възприемам като трета част от поредица, бих изпитвал прекалено много ограничения – за мен това си е съвсем отделен филм. Това може да е единственият ми шанс да направя Marvel-филм, затова ще бъде по възможно най-добрия начин.

(представете си само Уайтити, ангажиран от Катлийн Кенеди за някоя от „сериите” на Star Wars – както се пошегува самият той в деня на рокадите около Епизод IX, „мен биха ме уволнили на първата седмица”!)

Именно в тона на споделеното от режисьора са и новите постери, които представят отделни персонажи от „Тор: Рагнарок” в специфичен, комиксов и доста цветен стил, вдъхновени от творчеството на Джак Кърби. Прави впечатление, че позата, която са избрали за представяне на самия Тор, е доста силова, но не привлича поглед, дори подсилен с характерния червен фон. Много повече изпъкват Один, Хаймдал, новият, очакван с нетърпение герой на Джеф Голдблум, дори Хела на Кейт Бланшет и – разбира се – всеобщият любимец Локи.

thor-ragnarok-poster-anthony-hopkins thor-ragnarok-poster-cate-blanchett thor-ragnarok-poster-chris-hemsworth thor-ragnarok-poster-idris-elba thor-ragnarok-poster-jeff-goldblum thor-ragnarok-poster-tessa-thompson thor-ragnarok-poster-tom-hiddleston

В добавка към тях ви предлагаме и една телевизионна реклама, в която виждаме нови кадри от филма:

Тъй като билетите за „Тор: Рагнарок” са пуснати в продажба (два месеца предварително!), вече е време за международното журналистическо войнство, благородно допуснато преди (доста) време на снимачната площадка, да сподели подробности, доста от които биха били сметнати за „спойлърски”, с жадната за новини публика, защото рекламната кампания приближава към своя край. По този повод научаваме например, че Валкирия на Теса Томпсън, изгнаник от Асгард, всъщност е нещо като идол за Тор, който й се възхищава. Както казва Хемсуърт:

 Той е абсолютно поразен от срещата си с нея. Като оставим настрана факта, че Тор е неин страхотен фен, тя е много красива жена – и той е хванат неподготвен. Стига само Валкирия да го пожелае – Тор би могъл да падне в краката й. Не мисля, че му се е случвало подобно нещо до момента…

loki

И макар Крис Хемсуърт да е известен с това, че може да е изключително забавен, като режисьорът залага много на това във филма, всички сме наясно, че най-добрият говорител от целия актьорски екип е Том Хидълстън. Освен, че актьорът изнесе на гърба си цялата рекламна кампания на втория филм, посветен на „русокосата кипра” Тор, той успя да вдъхне живот на един от най-пълнокръвните и изключително привлекателни злодеи, може би въобще създавани в киното в подобни фентъзи-комиксови поредици. Всъщност всички обичат Локи, но всяко завръщане на пакостния бог трябва да не е самоцелно и да бъде подкрепено със сериозно развитие на образа.

Най-хубавото при Локи е, че в момента, в който някой се опита да го определи, той се променя. Събитията в Рангарок го вдъхновяват да се промени завинаги. Онова, което най-много ми хареса в концепцията за този филм, когато за първи път прочетох сценария, е начинът, по който двамата братя са поставени в една изключителна ситуация – всичко около тях им е непознато и това, че те се познават толкова добре като членове на едно семейство, става най-важния фактор и ги сближава неимоверно… Вече всеки познава Асгард и правилата на този свят, и на нас ни е позволено да си играем с архетипни образи и тропи, с очакванията за героите и ситуациите по доста забавен начин.

Макар да се изкушаваме да споделим почти всичко, което Хидълстън е наговорил на журналистите (как са издържали толкова време да не публикуват подробности…), ще се ограничим само в още един цитат от неговите коментари по повод Локи и вселената на Тор – колкото и добре да говори един актьор, винаги се случва да изпусне по някой детайл, който може да се окаже „спойлърски” за някой фен.

Локи е герой, който непрестанно търси нови граници, проверява докъде може да стигне силата му и не понася ограниченията, които му се поставят. Той не само пъха пръсти в контакта – направо става причина за пожар в цялата къща и след това трябва да се справя с последствията от действията си – „О, по-дяволите, какво всъщност се случи!”… Аз нося тежестта на тази отговорност – да се върна в образа на Локи – на раменете си. Удивен съм, поласкан, изключително радостен и съм безкрайно благодарен на хилядите фенове, които засвидетелстват своята любов към моя герой. Правя всичко възможно да променя и развия Локи така, че да бъде неразделна и важна част в този прекрасен филм. Ще видим дали съм се справил…

loki2

В „Тор: Рагнарок” богът на гръмотевиците Тор (Крис Хемсуърт) се озовава затворен на другия край на вселената без своя верен чук, Мьолнир. Той трябва да намери начин да се върне в Асгард и да спре Рагнарок – разрухата на родния му свят и края на асгардската цивилизация – причинен от всемогъщата богиня на смъртта Хела (Кейт Бланшет). Първо обаче Тор трябва да оцелее в смъртоносен гладиаторски сблъсък с неговия доскорошен съюзник от Отмъстителите, Невероятния Хълк (Марк Ръфало).

Режисьор на „Тор: Рагнарок” („Thor: Ragnarok“) е Тайка Уайтити („What We Do in the Shadows”, „Лов на диви хора”), по сценарий на Ерик Пиърсън и идея на Крейг Кайл, Кристофър Йост, Стефани Фолсъм. В ролите са Крис Хемсуърт, Том Хидълстън, Кейт Бланшет, Джеф Голдблум, Марк Ръфало, Идрис Елба, Карл Ърбан, Антъни Хопкинс, Теса Томпсън, Лу Феригно (като гласа на Хълк), Бенедикт Къмбърбач, Джейми Александър, Сам Нийл, Рей Стивънсън и други.

Всички подробности за „Тор: Рагнарок” може да откриете в новините ни до момента; премиерата на филма е на 3 ноември 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *