Новата творба на шведския режисьор Рубен Йостлунд („Форсмажор”) се сдоби с „летящ старт” особено след като журито в Кан, начело с Педро Алмодовар, му връчи през май „Златната палма”. Днес е десетата му фестивална прожекция – след Австралия, Армения, Нова Зеландия, Украйна, Босна и Херцеговина, филмът се представя пред публиката в Торонто, а тъй като наближава разпространението му в англоезични територии, Magnolia Pictures предоставят трейлър с детайли, от които можем да се сдобием с представя какво да очакваме.

Сред определенията на „The Square” откриваме различни версии на „остра сатира”, „предизвикателен”, „изключителен”, „неочаквано силен”, „брилянтен”, а специалистите съветват, ако искате да видите филма без всякакви предразсъдъци, да не четете синопсиси и (по възможност) да не гледате трейлъри. Тъй като ние ви предлагаме тук (при желание) да видите щатския и международния трейлър на филма, а също и да хвърлите око на синопсиса – чувствайте се предупредени! Не може да се каже, че те съдържат спойлъри, но все пак дават някакъв ориентир за очаквания, нали?

https://www.youtube.com/watch?v=zKDPrpJEGBY

Ето и доста по-екстравагантния, провокативен и експресивен международен трейлър:

А ето какво гласи и официалният синопсис на филма:

Кристиан е уважаван куратор в музей за съвременно изкуство, разведен е, но обича двете си деца и се грижи за тях, кара електрически автомобил и подкрепя справедливите каузи. Поредния важен акцент, който ще бъде представян в музея, е „Квадратът” – инсталация, която приканва зрителите към алтруизъм, като им напомня тяхната роля на отговорни човешки същества. Но понякога се оказва трудно да следваш дори собствените си критерии за иделно поведение: Кристиан реагира глупаво, когато телефонът му изчезва, и постепенно изпада в унизително срамни сигуации. Междувременно ПР-агенцията на музея лансира една неочаквана кампания за популяризиране на „Квадратът” – реакциите са взривоопасни, а музеят и неговият куратор са под угрозата от екзистенциална криза…

На прицел е културният елит на обществото. Наричат филма „изкривена сатира с комедийни елементи” и той безспорно съдържа важни социални коментари на днешната реалност в целия свят, затова се надяваме, че ще имаме шнс за среща с „The Square” на голям екран и у нас.

Алмодовар е плакал, когато е видял филма и е откровен в признанието си негов адрес:

Този филм е посветен на тоталната принуда към политическа коректност – това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на неговите автори. Това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е толкова богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща. Политическата коректност може да се превърне в истински ад – представен по толкова изключителен начин от майстор-режисьор в киноистория, тя е важно да бъде видяна!

The-Square-poster-620x919

В актьорския екип на филма са Клаес Банг, Елизабет Мос, Доминик Уест, Тери Нотари, Кристофър Лесо и др. Авторската творба на Рубен Йостлунд е избрана за шведското предложение в надпреварата за чуждоезичен Оскар и вече седмица се прожектира в кината на Швеция; през есента е предвидено разпространението й в доста държави на Европа, а от 27 октомври ще тръгне и в избрани щатски киносалони. Ще очакваме с нетърпение информация дали ще имаме възможност и ние да видим филма на голям екран!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Интересно кой филм ще се окаже по-як – този или „Thelma“. Очертава се яка европейска есен.