Макар да е доста рано за оскарови пророкувания, „Battle of the Sexes” имаше своята премиера в Телюрайд и Торонто, където е предизвикал доста добър отзвук и получава положителни ревюта. Надали това ще е достатъчно, за да попадне в центъра на вниманието на Академията, но не бива да забравяме и че те много обичат да се фокусират върху „горещи” и широко обсъждани теми – а именно една от тях, равенството на половете, е особено актуална.

Реалната история за истинското съперничество между Били Джейн Кинг и Боби Ригс на тенис-корта може да се окаже „скрита лимонка” не само поради особено сполучливия кастинг – и Стив Карел, и Ема Стоун просто разбиват със седемдесетарския си вид, а всички знаем колко добри актьори са, но и с обещанието филмът да пресъздаде с максимална автентичност атмосферата от не толкова далечното минало – а сигурно немалко академични членове таят носталгични пристрастия… Каквито и прогнози да си измисляме в момента – все още нищо не е ясно, докато не се появи филма на екран.

Предлагаме ви да си припомните какво може да очакваме с един по-обстоен „фичърет”-поглед към филма, в който са включени реплики от главните действащи лица, а също и да обърнете внимание на два клипа – с предложението за „дуел”, което Боби отправя към Били и с нелепите оправдания на героя на Бил Пулман относно неимоверно по-ниското заплащане, обещано на… дамата на корта, просто защото тя е жена…

Признаваме си, независимо от беглите представи за тениса на част от „операционния” редакционен екип, ще ни бъде супер-интересно да видим и „Battle of the Sexes”, и „Borg vs McEnroe” – най-вече заради интригуващите човешки истории и специалния фокус върху психологическите детайли. За да не липсва информация по веригата, припомняме отново синопсиса на филма, посветен на мача Кинг-Ригс:

През 1973 година един изпълнен с напрежение тенис мач изправя един срещу друг Били Джейн Кинг (Ема Стоун), номер едно в световната ранглиста срещу бившия шампион и сериен измамник Боби Ригс (Стив Карел), като тази среща е наречена „битката на половете” и се превръща в най-гледаното (за времето си) спортно телевизионно събитие. Тази среща възбужда въпроса за равенството между половете и се случва във времето на активно движение на феминистките. Попаднали в центъра на медийното внимание, двамата са противници и на корта, и пред камерите, но същевременно всеки от тях води и други, лични и важни битки. Кинг е подкрепяна от любящ съпруг, който застава до нея в исканията за равностойно заплащане, а тя самата трябва да се справи със своята сексуалност. Ригс от своя страна е готов да заложи всичко – наследство и репутация, единствено с цел да възроди своето славно минало. Били и Боби успяват да изнесат един истински спектакъл на корта, като „дуелът” между тях подклажда вечните спорове между мъже и жени – навсякъде по света…

В ролите, освен Карел и Стоун, ще видим още Елизабет Шу, Сара Силвърман, Алън Къминг, Андреа Райзбъроу, Ерик Кристиан Олсън, Натали Моралес, Остин Стоуел, Уолъс Лангъм, Джесика МакНамий, Мики Съмнър и Бил Пулман. Режисират съпрузите Джонатан Дейтън и Валери Фарис, отговорни за „Мис Слънчице” и „Ruby Sparks”, а сценарист е Саймън Бюфой (носител на Оскар за „Беднякът милионер”).

Премиерата на „Battle of the Sexes” в Щатите е на 22 септември 2017, а тук ви предлагаме един документален поглед към прословутия мач, състоял се на 21 септември 1973 година, запечатан от Associated Press. И ако случайно не знаете – Били побеждава!

https://www.youtube.com/watch?v=d7vqSm4yIZc

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *