Колкото повече наближава септември, толкова по-сериозно започват да гледат на времето всички мейджъри, които искат да „играят” в големия фестивален бизнес. Разбира се, че селекцията на филмите се случва много по-рано, но винаги има детайли, които се подготвят/представят в последния момент. Пък и публиката е като бебетата – има способност за краткосрочно задържане на вниманието, затова трябва да й се предлагат все нови и нови „залъгалки” и все в последния момент.

В началото на септември всички се насочват към най-стария филмов фестивал в света – Венецианският. Неговото 74-о издание започва след броени дни и съвсем логично за Amazon Studios и Participant Media е да представят трейлър на най-новата творба на екстравагантния, иконичен дисидент и човек на изкуството Ай Уейуей. Премиерата на документалния филм „Human Flow” ще бъде в програмата на Венеция, а темата на творбата на китайския артист е хуманитарната криза на нашето съвремие – тя е композирана от изключителни кадри, свидетелство за масовата миграция на хората в различни части на планетата. Подобен документ на настоящето ще се окаже изключително ценен извор на информация именно за началото на ХХI век в един последващ момент от човешката история, ако въобще успеем да запазим нашия вид и нашия дом – Земята.

Заснет в рамките на една съдбовна година на територията на 23 държави, „Human Flow” проследява поредица от различни човешки истории, които се случват в различни части на света – Афганистан, Бангладеш, Франция, Гърция, Германия, Ирак, Израел, Италия, Кения, Мексико, Турция… Филмът е документ за времето, за отчаяното търсене на сигурност, подслон и справедливост – хора живеят в лагери за бежанци, пресичат океани, преминават всякакви граници в стремежа си да открият спокойствие и дом. Откъснати от корените си, хората губят всякакви илюзии, но намират в себе си смелост, издържливост и успяват да се приспособят; преследва ги споменът за изоставения живот, но поддържат жива надеждата за възможното добро бъдеще.

Human Flow” на Ай Уейуей се появява във време, когато толерантността, съпричастието и доверието изчезват, а са все по-необходими на хората по целия свят. Този интуитивен филм е доказателство за съществуването на непобедимия човешки дух и задава един от важните въпроси, които ще бъдат определящи за нашето столетие: „Дали нашето глобално общество ще успее да се изтръгне от страха, изолацията и егоизма и ще избере откритостта, свободата и уважението към човечността и хората?”…

Във филмографията на авангардния китайски артист Ай Уейуей присъстват документални заглавия като „Stay Home”, „Disturbing the Peace” и „Beijing 2003”. Дали „Human Flow” ще притежава силата на творбата на Вим Вендерс „Солта на земята”, посветена на невероятния майстор на образи Себастиао Салгадо и неговия път през годините, документирал човешкото страдание в различни точки на нашата планета – това предстои да узнаем. След премиерата във Венеция, Amazon Studios ще разпространят филма в избрани киносалони от 18 октомври 2017 и няма да се учудим, ако „Human Flow” попадне сред фаворитите на Американската киноакадемия за документално кино.

HumanFlowbigpostermainimg59901a

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *