Проблемът с филмите, чиито теми излизат извън „удобните” и „подходящи” рамки на традиционните драматични истории, е че често не успяват да намерят адекватно разпространение и своевременна среща с публиката. Показан премиерно на фестивалите в Телюрайд и Торонто преди (почти) година, филмът на режисьора Бенедикт АндрюсUna” е обиколил впоследствие над десет фестивала в цял свят. Сега разпространителите му решават да „подгреят” бъдещите му зрители във Великобритания и Щатите с трейлър, в който Бен Менделсон, Руни Мара и Риз Ахмед доказват, че неслучайно са извоювали признание за актьорските си способности.

Създаден по награждаваната пиеса на Дейвид Хароуър „Blackbird”, във фокуса на историята в „Una” попадат усложненията, предизвикани от стремежа на една млада жена да открие следите на мъж, изчезнал от живота й преди много години. Срещата им разкрива отдавна погребани тайни и страсти, бушували в миналото…

Очевидно материалът предполага противоречиво възприемане на темата – и трактовката й. Мрачни тайни, усещане за трилър-атмосфера, мъчително приемане на реалността, делюзии и илюзорни представи за света, неприемливи и неразрешени сексуални отношения в тийнейджърското минало на младата жена – вероятно изредихме достатъчно предпоставки филмът на дебютанта Андрюс да бъде пренебрегнат от широката публика, но държим да отбележим актьорското присъствие, особено на Менделсон и Мара. Двамата актьори очевидно успяват да предадат мъчителната болка, с която е заредена пиесата и нейните герои.

И още един детайл не e за пренебрегване – сценичният дебют на този режисьор е „Трамвай Желание” по Тенеси Уилямс на National Theatre Live: пиеса, в която ролите на Бланш и Стенли Ковалски бяха поверени на Джилиън Андерсън и Бен Фостър; пиеса, която много обичаме и имахме удоволствието да видим на екран и можем да кажем с чиста съвест, че режисьорски беше поднесена новаторски и впечатляващо. Така че с този режисьорски подпис и с вече споменатото актьорско трио, „Una” си остава филм, който би възбудил любопитството ни, ако ни попадне шанс за среща с него.

Una” излиза на екран във Великобритания на 1 септември, а месец по-късно – на 6 и 13 октомври предстои пускането му в ограничено разпространение в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments