Телевизионните творчески полета се превръщат във все по-привлекателна територия за кинаджии с най-различен профил и майсторлък. Още едно сериозно име очаква да се завърне към малкия екран (все пак той е ветеран с опит в „Police Story”, „Miami Vice”, „Crime Story”) с идеята да реализира поредица, посветена на Виетнамската война, а дом за усилията му ще бъде FX. Става въпрос за Майкъл Ман и желанието му да работи по адаптация на бестселъра на Майкъл БоудънHue 1968”, посветен на една обсада, която става превратна точка за намесата на Америка в конфликта.

Според Deadline Майкъл Ман и Майкъл де Лука („Социалната мрежа”) ще бъдат изпълнителни продуценти на сериала, като Ман ще поеме режисьорските отговорности за първия и няколко от станалите епизоди, а общият им брой за момента не е установен, може би ще бъде между осем и десет. Организационно нещата се развиват доста бързо, защото е планирано снимките в Азия да стартират до края на годината.

Майкъл Боудън е отговорен и за материала, който е в основата на „Блек Хоук” и си е изградил репутация на автор на завладяващи исторически книги. „Hue 1968” е амбициозно описание на мащабната военна операция, стартирала през януари 1968 година – „Tet Offensive” (името идва от „Tet” – виетнамската Нова година, когато стартира операцията), при която виетконгските сили и Северновиетнамската народна армия започват изненадващи атаки в най-различни центрове на Южен Виетнам и оказват сериозен отпор на обединените сили на Южновиетнамската армия на република Виетнам и американските войски. По време на битката за града Хуе сраженията продължават повече от месец, а силите на Северен Виетнам екзекутират хиляди души по време на „кланетата в Хуе”. Макар цялостната кампания да е поражение за Северен Виетнам, жестокостите и множество детайли, свързани с битките, са информационният поток, който променя кардинално отношението на американското общество към войната във Виетнам… Подготвяната от Майкъл Ман поредица има амбицията да предаде тази част от историята чрез множество различни гледни точки.

6008129378_cfe6989e8f_b
Хуе, 1968 г.

Преплетените истории на различни персонажи включват една невинна ученичка, чието сърце е пленено от революцията след екзекуцията на сестра й – и тя започва да пренася скришом оръжия; има и бивш футболист от националната лига, който става полковник на морските пехотинци и майстор-тактик; един поет-будист се превръща в комисар на Виетконг; американски цивилен се среща със семейството на виетнамската си годеница; един учител по математика от Ханой се присъединява към Северновиетнамската армия; морски капитан, оператор на радиопредавател, така сериозно се вглъбява в местната култура и език, че впоследствие се оказва неспособен да убеди началниците си, че Хуе е превзет от обикновени пехотинци; президентът Линдън Джонсън приема по халат в Белия дом генерал Уестморланд, който му представя доста благоприятна (и невярна) картина за ситуацията във Виетнам… Поредицата ще следва структурата на разказа на Боудън, за да стане ясно защо и как са се развили кървавите събития и защо се оказва, че Виетнамската война не може да бъде спечелена от САЩ.

Ето какво гласи и официалният синопсис на книгата „Hue 1968”:

В ранните часове на 31 ануари 1968, Северновиетнамската армия започва над хиляда различни атаки в Южен Виетнам, които стават известни впоследствие като „Tet Offensive”. Основната цел е да се завладее Хуе, интелектуалната и културна столица на Виетнам, и над 10 000 души от Националния фронт за освобождение излизат от различни скривалища, за да нападнат града, чиито жители наброяват около 140 хилади души. В рамките на няколко часа градът е завладян от партизаните, с изключение на две малки военни бази. Американските командващи отказват да повярват колко голям е мащабът на присъствието на Фронта и нареждат малки кампании от морски пехотинци срещу хилядите противникови войски. След няколко дни на смърт и унищожения, лейтенант полковник Ърни Чийтам предлага стратегия за превземане на града от ръцете на партизаните квартал по квартал, една сграда след друга – в една от най-ожесточените градски битки, на които човечеството става свидетел след Втората световна война…

Всички тези детайли доказват, че сериалът ще бъде поле, богато с материал за Майкъл Ман и тази история има сериозен потенциал да бъде разгърната в мащабен и многопластов портрет на времето. Няма да се учудим, ако се окаже, че независимо от дългата подготовка на филма, посветен на Енцо Ферари, той остане на заден план в творческия устрем на Ман – и режисьорът предпочете да се посвети на поредицата за Виетнам. Все пак през 2018 се навършват 50 години от тези злощастни събития…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Звучи интересно. Сериал за Виетнам, различни гледни точки, Майкъл Ман и неговите филтри… 🙂

    Има доста да се реваншира за онази шитня „Хакер“…