Истроиите за създаване на иконични комиксови образи са интересно допълнение в света на киното днес, залят от екранизации на цели рисувани вселени. Развитието на специалните ефекти, продължителното използване на „най-малкото съпротивление” и лесното роене на сюжети чрез навлизане все по-дълбоко в комиксовите светове съзадава у зрителите усещане за „мързеливост” в измислянето на истории за новите филми, но надали ще се появи момент, в който публиката ще се откаже от зрелището. Всъщност най-вече поради тази причина се чудим на Annapurna и режисьорката Анджела Робинсън, които са се заели да разкажат прелюбопитната история за създателя на Жената-Чудо и се връщат в отминали времена с лекота, за да предадат очарованието на една странна романтична история – за един мъж и неговите… две жени.

Не бива да забравяме, че сюжетът на „Professor Marston & The Wonder Women” е построен върху истинската история на професор Уилям Моултън Марстън – психолог и изобретател, известен и под името Чарлс Моултън като създателя на Жената-Чудо. Любопитен факт е, че неговите първоначални изследвания – тест върху систоличното кръвно налягане, впоследствие стават компонент на модерния полиграф, а се говори, че като подтик за начало на тези изследвания е послужила съпругата на Марстън – тя му обърнала внимание на връзката между емоциите и кръвното налягане със забележката, че „когато се ядоса или развълнува от нещо, усеща, че кръвното й се вдига”. От своята работа като психолог Марстън се убеждава, че жените са по-честни от мъжете в определени ситуации и могат да изпълняват задачи много по-бързо и по-точно. Нали не ви е чудно защо точно този човек в един момент от живота си решава да създаде онази „съвършена” жена, която познаваме от комиксите (и вече в кинообраза на Гал Гадот)? А филмът на Анджела Робинсън дава и друго (загатнато) обяснение за прочутата героиня – може би скритото алтер-его е на собствената му съпруга, която подкрепя Марстън и безрезервно съдейства на изследователските и творческите му пориви…

В ролята на преподавателя-учен Марстън влиза Люк Евънс, Ребека Хол е съпругата Елизабет, а любовницата (и на двама им) е Бела Хийткоут. Отношенията между тримата са необичайни за времето си (навечерието на Втората световна война) и прави впечатление акцентът върху тяхната връзка като логична драматургична нишка, за която получаваме обещание от трейлъра на филма. Ето какво гласи и официалният синопсис:

Това е история за произхода на един супер-герой, която не прилича на останалите – филмът е вдъхновен от невероятната истинска история на психолога от Харвард, доктор Уилям Моултън Марстън, който създава образа на Жената Чудо през 40-те години на ХХ век. Героинята-феминистка е критикувана още тогава от цензурата заради „сексуалната й перверзност”, а нейният създател е пазел своя собствена тайна, която на времето би могла да го унищожи. Музите на Марстън за създаване на този образ са неговата собствена съпруга Елизабет и тяхната любовница Олив Бърн – две силни жени, които не се подчиняват на традиционните представи за мястото на „слабия пол” в обществото и работят заедно с Марстън по проучванията му върху човешкото поведение, а същевременно споделят насладата от взаимната обич във вдъхновяващо трио…

Споменахме вече, че сценарист и режисьор на „Professor Marston & The Wonder Women” е Анджела Робинсън („The L Word”, „True Blood”). Макар да нямаме най-прекрасни впечатления от актьорската работа на Люк Евънс и да не сме наясно какво може да очакваме от Бела Хийткоут (странни представи за красота са властвали през 40-те според авторката на филма…), сме сигурни поне в едно – главната действаща сила е поверена на много добра актриса – Ребека Хол, която ще се справи страхотно с портрета на съпругата на Марстън.

Премиерата на филма се очаква да бъде на 27 октомври 2017. Ще ни бъде любопитно да го видим…

Professor-Marston-the-Wonder-Women

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *