Странни са реалностите в света на киното – появяват се проекти, сериозни творци работят по тях, срещат се с публиката и само след година две споменът за тях избледнява все повече, за някои съвсем изтлява, други остават с фрагменти или фрази в „колективното съзнание”. Струва ни се, че това с особена сила важи за проектите, които се основават на исторически съществували личности и събития.

Преди две години споменахме за подготвяния от Роб Райнър филм „LBJ”, посветен на щатския президент Линдън Джонсън, ала миналата година не сме отразили премиерата му в Торонто (вероятно поради липса на визуален материал), пък и освен представянето му на фестивали в Швейцария (Цюрих), Ню Орлиънс и Анаполис (САЩ), за филма въобще не се е чувало нищо вече повече от десет месеца. Сега Electric Entertainment пускат трейлър, в който за първи път виждаме любимия ни Уди Харелсън в действие в образа на 36-ия президент на Съединените Американски Щати.

Не сме се съмнявали, че ще изглежда автентично. В случая самият избор на актьорите предопределя до голяма степен успеха на филма – майсторът Роб Райнър е събрал опитни съмишленици и се е постарал да пресъздаде картината на времето, поне с таков впечатление оставаме от първия поглед към този трейлър. Единственото ни притеснение възниква от много важния въпрос – защо беше нужно да се изчака година, за да тръгне на екран? Подозираме, че една от целите е да се направи реверанс към Пабло Лараин и „Джаки”, дебютирал във Венеция (буквално дни преди Торонто), тъй като е ясно и сигурно, че образа на Джаки Кенеди и името на Натали Портман са много по-силен магнит за публика, пък и да се „сбият” в разпространение два филма за една и съща епоха си е малко „too much” за свикналата на пуканкови разлечения щатска публика… Друга причина за забавянето на разпространението може да е фактът, че филма не се е получил толкова добър, колкото всички са очаквали – и затова не чухме (почти) нищо за него от Торонто… Да се надяваме, че грешим – не обичаме да се разочароваме, особено от любимците си!

LBJ” е по сценарий на Джоуи Хартстоун (част от Черния списък за 2014) и покрива пет години от политическия живот на Линдън Джонсън – от 1959 до 1964, времето му в Сената, вицепрезиденството му под управлението на Джон Ф. Кенеди и избирането му за най-влиятелната длъжност в света, след убийството на Кенеди.

Ето какво гласи официалният синопсис:

След като водачът на мнозинството в Сената Линдън Джонсън губи през 1960 година възможността да се кандидатира за президент от името на демократите, той се съгласява да сътрудничи на младия си съперник Джон Ф.Кенеди. В момента, в който те печелят изборите, въпреки дългогодишния си опит във властта и изострени политически инстинкти, Джонсън в ролята си на вицепрезидент се оказва доста встрани от политическото действие. Това се променя на 22 ноември 1963 година с убийството на Кенеди. Във време, когато цялата нация скърби, новият президент трябва да приложи уменията си за овладяване на политическата ситуация и да продължи делото на Дж.Ф.Кенеди. Едно от доказателствата за добрата воля и амбиция на президента е приемането през 1964 година на закона за гражданските права, забраняващ дискриминацията на хора на базата на раса, цвят на кожата, религия, полова принадлежност, сексуални предпочитания, нация и произход…

LBJ_SKY_PLANE_REF_3

LBJ_RUSSELL

LBJ

lbj_sky_plane_ref_4

Невендъж сме казвали, че имаме вяра в Райнър – двамата с Уди Харелсън ще ни предложат качествена и интересна политическа биографична драма. Освен Харелсън като Линдън Джонсън, във филма ще видим още Ричард Дженкинс като сенатор Ричард Ръсел, Бил Пулман като сенатор Ралф Ярабъро, Джефри Донован като президента Кенеди, Ким Алън като Жаклин Кенеди и Дженифър Джейсън Лий като Лейди Бърд Джонсън.

Премиерата на „LBJ” по кината в Щатите се очаква на 3 ноември 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. И миналата година имаше един въобще нелош филм по абсолютната същата – All the Way на HBO с Браян Кренстън, която му и докара номинация за Златен Глобус