Вероятно скоро ще станем свидетели на нещо неочаквано за творческия процес на Мартин Скорсезе – подобно на добрия си приятел Стивън Спилбърг, опитният майстор на безценни кинообрази се готви да заснеме два проекта непосредствено един след друг. Знаем, че той е вече в готовност да започне снимки през следващия месец на дългогодишния си „passion” проект, драматичната мафиотска история „The Irishman”, чиито актьорски екип включва изключителни имена като Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Джо Пеши и Харви Кайтел. Наскоро плъзнаха новини, че режисьорът подготвя сериозно още един свой проект, който носи името „Killers of the Flower Moon”. В основата на филма ще бъде криминалният трилър „Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI на Дейвид Гран („The Lost City of Z”), чието действие се развива през 20-те години на ХХ век и се фокусира върху поредицата убийства на представители на индианците Осейдж в Оклахома заради нефт, намерен на територията на щата, като това се оказва първото голямо разследване на убийства в историята на ФБР.

През пролетта стана дума за това, че по този проект Скорсезе работи заедно с Леонардо ДиКаприо и Робърт Де Ниро. Наскоро в разговор с Variety, художникът на филмите на Скорсезе Данте Ферети споделя, че режисьорът се надява да снима „Killers of the Flower Moon” през пролетта на 2018 година, като той самият отива в Оклахома, за да търси места за снимки. Задача на Ферети е да започне подготовка на филма още през септември, защото „Скорсезе иска да стартира снимки незабавно след приключване на „The Irishman”. Странно звучи, при положение че сме наясно какво внимание се отделя на заснетия материал в монтажния стадий на филма; дали „The Irishman”, чиито снимки са планирани от явгуст до декември, ще бъде сглобен набързо, или пък ще остане в изчаквателна позиция, докато се снима „Killers of the Flower Moon” – това все още не е ясно. Възможно е също така Ферети да не е достатъчно информиран, и снимките в Оклахома да започнат по някое време догодина, след като приключи монтажът на първия филм, подреден на „опашката”.

Ще споменем отново официалния синопсис на книгата на Гран, тъй като не сме сигурни, че априлската ни новина за този проект получи нужното внимание:

През 20-те години на ХХ век най-богатият народ на света (на глава от населението) са членовете на индианското племе Осейдж в Оклахома. След като в земите им е открит нефт, те започват да се возят в луксозни автомобили, да строят имения и да изпращат децата си да учат в Европа. Изведнъж, един по един започват да умират, а семейството на една жена – Моли Бъркхарт, става основна мишена за убийците. Роднините ѝ умират от огнестрелни рани или отрова и това се оказва едва началото.

В последните дни на Дивия запад много от хората, дръзнали да разследват убийствата, също стават жертви. Когато смъртните случи стават 24, наскоро създаденото ФБР се заема със случая и младият му директор Дж. Едгар Хувър се обръща за помощ към бивш тексаски рейнджър на име Том Уайт. Заедно те създават екип следователи под прикритие, които започват да разкриват един от най-смразяващите заговори в американската история.

Очаква ни сериозна и силна история, пък и автор на сценария ще бъде Ерик Рот („Вътрешен човек”, „Мюнхен”, „Странният случай с Бенджамин Бътън”). Може да бъдете сигурни, че заради неизбежния ни интерес, породен от пристрастия и към режисьора, и към актьорския екип, и особено към темата за индианците в Щатите в отминали времена, ще следим зорко за новини – и ще ъпдейтваме своевременно информацията по адрес на филмовите проекти на Скорсезе.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *