Точно така новият доктор Кой е жена. Поредицата слухове, които подпалиха интернет през последните седмици, се оказаха истина и вчера вечерта името на Джоди Уитакър („Attack The Block”, „Adult Life Skills”) бе съобщено като новия, 13-ти поред Доктор. Убедени сме, че на доста хора, които твърдо вярват, че това е престъпление, в момента им тече кръв от всички възможни отверстия, но на нас не би могло да ни дреме по-малко за техните терзания.

Ние нямаме никакъв проблем с това доктор Кой да е жена, даже предвид над 50-годишната история на героя и сериала, подобно развитие ни изглежда логично. Но за протокола, за да не ни разбере някой погрешно, ще кажем, че ще приемем дори Джеймс Бонд да е жена, стига и обратното нещо да е допустимо – мъж да изиграе образ, който винаги е бил жена, без феминистките и social justice warrior-ите да се разпищят, че „лошите мъже” пак се опитват да погазят женските права.

Ето видеото, което представи Джоди Уитакър като Доктора, а веднага след него може да прочетете нейната реакция.

Отвъд развълнувана съм да поема на това епично пътешествие с Крис [Чибнал] и всеки „Хувиян” на тази планета. Повече от чест е да играя Доктора. Означава да помня всички, които съм била, докато правя стъпка напред и да приема всичко, което представлява Доктора: надежда. Нямам търпение.

А ето и коментарът на Уитакър по отношение на тези, които са разгневени от нейния кастинг.

Усещането е напълно поразително, като феминист, като жена, като актьор, като човек и като някой, който иска непрекъснато да върви напред и да поставя предизвикателства пред себе си, а не да се поставя в граници това, което са ти казали, че можеш или не можеш да бъдеш. Чувството е невероятно… искам да кажа на феновете да не се страхуват от моя пол. Защото това са наистина интересни времена и Доктор Кой представлява всичко, което е вълнуващо в промяната. Феновете са преживели толкова много промени, а тази е просто нова и различна, а не страшна.

Дотук по тази тема. Оттук насетне коментарите би трябвало да са само и единствено за качеството на изпълнението на Джоди Уитакър и на сериала като цяло. Тук е моментът да отбележим, че освен досегашния Доктор Питър Капалди, с „Доктор Кой” („Doctor Who”) се сбогува и Стивън Мофат, а като изпълнителен продуцент встъпва Крис Чибнал („Torchwood”, „Broadchurch”). С нетърпение чакаме да видим как ще се справят със задачата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Не ме бърка пола на Доктора, нито цвета на кожата му. По-скоро съм доволен че си замина Мофът, тоя човек много слаби епизоди роди за съжаление.

  2. BBC удариха всички зайци с тоя камък, ама всички…. 😀 Сега дори и разни люде, дето не следят сериала, ще се включат, за да гледат първи епизод на единайсти сезон.

    Тоя ход беше логичен, особено след като The Master стана Missy и в последния епизод имаха толкова nudge-nudge-wink-wink сцена, в която the Doctor обясняваше как The Master е бил първата му любов или нещо такова… 😀

    Btw, Мофат>>>>> Ръсел Т. Дейвис. А и Мат Смит и Капалди (въпреки всички проблеми)> Тенант.