От 4 до 9 юни в кината „Одеон” и „Дом на киното”, за шеста поредна година ще се проведе София Прайд Филм Фест, в рамките на който ще бъде показана селекция от най-добрите филми на ЛГБТИ тематика, идващи от Великобритания, Израел, Италия, САЩ, Холандия и Швеция.

Входът е свободен с пропуски от касата на киното, а повече подробности за програмата и филмите може да получите от прессъобщението по-долу:

Започва шестият София Прайд Филм Фест

За шеста поредна година селекция от най-добрите филми на ЛГБТИ тематика от целия свят ще бъдат излъчени в рамите на София Прайд Филм Фест. Прожекциите, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 4 до 9 юни в кино Одеон и Дома на киното. Входът е свободен с пропуски от касата на киното.Програмата включва продукции от Обединеното кралство, Израел, Италия, САЩ, Холандия и Швеция, които са отличени от международни филмови фестивали.

„За поредна година организираме филмов фестивал, който цели да запознае широката публика с ЛГБТИ общността чрез едно от най-масовите изкуства – киното. Тази година сме избрали филми, които дават нови и различни гледни точки към ЛГБТИ общността в целия свят и изследват темите за транссексуалността, пресечните точки с религията, расата и семейните отношения. Искаме повече хора да видят тези истории, за да разберат, че хората с нехетеросексуална ориентация преминават през големи предизвикателства, в които подкрепата и толерантността са ключови за крайния успех. Всеки е добре дошъл на прожекциите“, заяви Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

Програма на София Прайд Филм Фест 2017

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФИЛМИТЕ

„А сега кой ще ме обича?“

На 21 години Саар е изключен от религиозния кибуц и бяга в Обединеното кралство. Там неговото ново семейство става Лондонският хор на гей мъжете. След 19 години Саар отново се свързва със старото си семейство с надежда за помирение.

  • 84 минути, 2016, Обединено кралство/Израел, режисьор: Барак Хейман, Томер Хейман
  • Филмов Фестивал в Краков – Награда на публиката, Документална програма
  • Берлинале – Награда на публиката, Документален филм

Арианна

Арианна е на 19 години и все още няма цикъл. А хормоните, които гинекологът й е предписал, нямат особен ефект върху развитието й. През горещите летни следобеди, прекарани на старата семейна вила в Тоскана, тя започва да задава въпроси за тялото и миналото си, за да открие най-накрая истинската природа на своята сексуалност и идентичност.

  • 84 минути, 2015, Италия, режисьор: Карло Лаваня, с участието на: Ондина Куадри, Масимо Пополицио, Валентина Карнелути
  • Златен Глобус за Най-добра актриса
  • Филмов Фестивал във Венеция – Най-добра актриса в дебютен филм
  • ЛГБТ Филмов Фестивал в Бостън – 2-ро място Най-добър документален филм

Бараш

Едно момиче се влюбва. Едно семейство се разпада. Наама Бараш е на 17 – харесва алкохола, наркотиците и купоните с приятели. Така избягва дома си, където родителите й винаги се карат, и сестра си – бунтарка, която един ден изчезва от армията. Щом в училището се появява ново момиче, Бараш се влюбва за първи път и интензивността на това преживяване едновременно я обърква и дава нов смисъл на живота й.

  • 81 минути, 2015, Израел, режисьор: Михал Виник, участват: Сиван Ноам Шимон, Хадас Йеид Сакури, Двир Бенедек
  • Най-добър филм, Филмов Фестивал Outview 2016
  • Международен Филмов Фестивал Сан Себастиан
  • Международен Филмов Фестивал Варшава

Истинско момче

‘Истинско момче’ е интимната история на едно семейство в момент на голяма промяна. Докато 19-годишният Бенет Уолъс навлиза от тийнеджърство в зряла възраст и осъзнава половата си идентичност, майка му преминава от съпротива до приемане на своя транс син. По този път, майка и син откриват подкрепа в своите общности, напомняйки ни, че семействата не са само даденост, а въпрос на избор.

  • 72 минути, 2016, САЩ, режисьор: Шалийс Хаас
  • Frameline Film Festival, Сан Франциско – Награда на публиката, Най-добър документален филм
  • Iris Prize Film Festival, Кардиф, Уелс – Награда на журито, Най-добър филм
  • Международен Гей & Лесбийски Филмов Фестивал Tampa Bay, Тампа, Флорида – Награда на журито, Най-добър документален филм
  • Rio Festival de Gênero & Sexualidadeno Cinema, Рио де Жанейро, Бразилия – Награда на журито, Най-добър режисьор

Навътре в китайския гардероб

В отчаян опит да оправдае очакванията на родителите си, Анди започва да издирва лесбийка, за която да се ожени, а Чери търси да осинови бебе. Като хомосексуални в Китай, Анди и Чери са в постоянен сблъсък с очакванията на обществото и семействата си, но и двамата са решени да направят нещата ‘по своя начин’.

  • 82 минути, 2015, Холандия, режисьор: София Лувара
  • Amnesty International Film Prize – Номинация

Кики

С изключително интимен и визуално дързък подход, ‘Кики’ ни разкрива едно неочаквано и безопасно пространство за “vogueing”, създадено и ръководено от цветнокожи LGBTQ млади хора, които не спират да изискват своето щастие и политическа сила. Една вълнуваща история за порастването, взаимопомощта, издръжливостта и силата на изкуството да променя света.

  • 94 минути, 2016, САЩ/Швеция, режисьор: Сара Йордена
  • Берлинале – Награда Теди за Най-добър документален филм

Повече за София Прайд Филм Фест има на официалната страница на фестивала във Facebook www.facebook.com/SofiaPrideFilmFest и на www.sofiapridefilmfest.com

София Прайд ще се проведе на 10 юни в столицата и ще започне в 18:00 часа от Паметника на Съветската армия. Темата на изданието е „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да предизвика по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения.

# # #

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments