След Фидел Кастро, Ехуд Барак, Бенямин Нетаняху, Ясер Арафат, Уго Чавес, Хуан Ево Моралес, през 2017 година настана време Оливър Стоун да добави в документалната си филмография още едно име – Владимир Путин. В продължение на четири вечери, стартирайки от 12 юни, в програмата на Showtime предстои да бъде излъчена поредицата „The Putin Interviews”, като всеки от епизодите е с продължителност по един час. Можем да бъдем сигурни, че разговорите на Стоун с руския държавен ръководител ще бъдат проследени внимателно.

Режисьорът споделя пред Австралийската телевизионна корпорация, че е загрижен за отношенията между САЩ и Русия:

Путин отговаряше много ясно, а аз неколкократно зададох въпроса за слуховете, според които Русия е намесена в щатските избори – мисля, че той отговори много умно и интелигентно. Няма да предавам какво точно е казал – вижте сами и направете своята преценка… Онова, което ме тревожи, е че сме достигнали опасна граница – западните медии и политици го обиждат непрестанно, когато говорят за „Русия на Путин”.

Чрез гарантирания безпрецедентен достъп до професионалния и личен живот на Путин, носителят на „Оскар” Оливър Стоун, с помощта на дългогодишния си партньор в документалното кино, продуцента Фернандо Сулицин, успява да проведе повече от 12 интервюта с руския лидер в продължение на две години, като най-скорошната им среща е през февруари, след президентските избори в САЩ. От 2000 година – откакто е президент на Русия, Путин не е разговарял толкова продължително и в такива дълбоки подробности с нито един западен журналист, при това без да поставя вето на темите. По своя мащаб и дълбочина, „The Putin Interviews” напомнят „The Nixon Interviews” – поредицата от разговори между Дейвид Фрост и Ричард Никсън, излъчени през пролетта на 1977 година, преди 40 години.

Стоун казва:

Ако Владимир Путин наистина е големият враг на Съединените Щати, тогава поне трябва да се опитаме да го разберем.

По време на интервютата, които покриват най-различни теми, Путин се противопоставя на твърденията за обтягане на отношенията между Щатите и Русия днес, споделя мнението си за президента Доналд Тръмп и за обвиненията, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 година, НАТО, продължителния конфликт в Сирия, Украйна и в други територии по света.

Подтикван от Стоун, Путин говори с ясни детайли по много различни теми, като избирането му за президент, дългите години във властта, личните му отношения с Клинтън, Буш, Обама и Тръмп, както и с Елцин и Горбачов. В разговорите става дума за наследството на Сталин и Рейгън, за всевиждащите „очи” на тайните служби, за Едуард Сноудън, потърсил убежище в Москва…

Предлагаме ви един откъс от интервютата, в който се коментира именно Сноудън – Путин отговаря ясно и категорично, както може да се очаква от бивш офицер на КГБ и политик с непроницаемо-желязна маска.

Този четиричасов филм предава множество подробности, свързани с президента на Русия, най-вече благодарение на сесиите в Кремъл, Сочи и официалната резиденция на Путин извън Москва. Включени са и кадри от драматични събития, които се оказват ключови за развитието на отношенията между държавите и световните лидери. Провокациите от страна на Стоун (например факта, че той показва за първи път пред Путин класиката на Кубрик „Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба”…) служат за допълнително оформяне на картината какво всъщност представлява като човек един от най-важните съвременни играчи в световната политика…

the-putin-interviews-image-6 the-putin-interviews-image-5 the-putin-interviews-image-4 the-putin-interviews-image-3 the-putin-interviews-image-2 the-putin-interviews-image-7 the-putin-interviews-oliver-stone-images-3 the-putin-interviews-oliver-stone-images-2 the-putin-interviews-image-1 the-putin-interviews-oliver-stone-images-1

Showtime Documentary Films ще излъчат специалната поредица от интервюта „The Putin Interviews” премиерно по Showtime в четири поредни вечери; началото е на 12 юни 2017. Други документални творби, на които им предстои да дебютират в тази мрежа, са „Risk” – най-новият филм на носителката на Оскар Лаура Поитрас („Citizenfour”), посветен на WikiLeaks, Джулиан Асанж и обкръжението му; „Whitney: Can I Be Me” – за изключителната кариера и сложния живот на Уитни Хюстън; както и пълнометражния документален филм за актьора и комик Джон Белуши.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Ето нещо наистина стойносно и интересно. Има какво да се чуе от най-големия политик за момента!

  2. Inb4: Путин ще бъде изкаран ебати пича от изкуфелия левичар Стоун.

    1. Несъмнено велик режисьор и сценарист, но до края на милениума с Any Given Sunday. След това (с изключение на Savages) политическите му пристрастия пречат на принципно неутралните политически позиции, които трябва да се съдържат във всеки един артист! Ок, не ме ебе дали някой творец е социалист или капиталист – тези убеждения да си ги запазят за себе си в кварталната кръчма или в някой телевизионен политически дебат. Просто в изкуството цялата субективна политическа вакханалия не трябва да вирее. Но, хей, все пак може да има и по-лош вариант – като това недоразумение Майкъл Мур! 🙂

  3. Путин, може да е всякакъв, но спрямо глобалистките чикии и нео-либеланото обезличаване на досегашните „властелини на света“ , си е ебаси пича.

  4. „Путин ще бъде изкаран ебати пича от изкуфелия левичар Стоун.“

    По-добре изкуфелия левичар Стоун, отколкото младо европейче с леви наклонности, търсещо къде да мине под дъгата.

  5. Чичко Иванчо-педераса има криви issues и търси под вола теленца 🙁