След официално изявление на Lucasfilm, вече всички, които живеят с новините около Star Wars-вселената вероятно са научили, че не кой да е, а Рон Хауърд ще поеме щафетата от Фил Лорд и Крис Милър, за да завърши самостоятелния филм, посветен на младия Хан Соло. Носителят на „Оскар(и)” е истински ветеран в киното – тази година се навършват 40 години от излизането на неговия дебют „Grand Theft Auto”, а пълнометражните му филми са над 20! Вярно е, че не всички са успешни като „Красив ум”, „Откуп”, „Аполо 13” (и още няколко, сред които включваме „Уилоу”, защото ни е любима приказка, не защото е боксофис хит, и изключваме захаросаната любовна история „Далече, далече”, както и филмите по Дан Браун), но този режисьор притежава майсторски подход и компанията е решила да използва опита му.

И тук се крият доста „подводни камъни” – остават няколко седмици снимки и Хауърд ще трябва да се справя с вече заснет материал; освен това се „нави” прекалено скоростно (не че Lucasfilm имат друг избор!), което е сигурен знак за предварителни сондажи. И точно ошлайфаният му „майсторлък” ни плаши (образно казано) най-много – ако оттеглилият се дует беше сигурно, че ще действа нестандартно, готино и провокативно, то в случая с Хауърд може да очакваме работа „по ноти” и послушание. Има реален шанс да се сбъднат всичките ни страхове, и освен, че кастът е… дискусионен (да не кажа – безобразен!), сега ще трябва да преглътнем и… не особено вдъхновяващ режисьор.

Вероятно Рон Хауърд не заслужава такъв скептицизъм, но реалността е сурова, а истината – често болезнена. Всъщност постепенно става ясно, че и режисьорите, подобно на сценаристите, започват да усещат колко лесно заменими са и колко малко неща в творческия процес (вече) зависят от тях… Лошото е, че фенщината ни на тема Star Wars няма да ни даде мира – и въпреки всички опасения и резерви, ние със сигурност ще гледаме филма на 25 май догодина, дори и очаквайки да ни разочарова. Защото само така може да се окажем (а дано!) приятно изненадани, ако спявката между Рон Хауърд и Lucasfilm реално проработи и се получи поносим, в краен случай добър филм. За нещо повече дори не смеем да си мечтаем…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. ^ Вероятно няма да стане с тримата, Лорд и Милър са били на практика уволнени, а не са се оттеглили по злополучни причини както стана със Снайдър и JL (там сигурно ще са имената и на Снайдър и на Уидън)