MW-FI774_DeathN_20170323110533_ZH

Едва вчера ви представихме първия постер за подготвяната от Netflix адаптация на японската детективска манга „Death Note”, а рано тази сутрин дебютира и първият трейлър. Преди да го видите обаче, искаме да адресираме странните кастинг решения, които сме коментирали и по-рано, защото наскоро в интервю за IGN, режисьорът Адам Уингард разкри повече за визията си, относно адаптацията. Ето какво има да каже за ситуирането на историята в Сиатъл, вместо в Япония:

Това е едно от нещата, с които колкото повече опитвах да се съборазя, толкова повече се влошаваше работата. В друга страна сме, в различна обстановка и се опитвам да резюмирам разтегнато аниме в двучасов филм. За мен основен въпрос беше какво означават поставените проблеми за Америка и как това афектира начина, по който разказваме историята. В крайна сметка, това са играта на котка и мишка между Лайт и Ел, темата за доброто и злото. Това са основните нюанси в Death Note и именно в тях се целехме.

Вземайки това предвид, вижте за какво става въпрос в трейлъра:

Темата за човешкия контрол над смъртта и въздействието, което подобни сили оказват върху човешката природа е универсална, затова пък демонични сили като Риук са по-традиционни за японското жанрово кино и западните им трактовки обикновено не се получават съвсем. Тук ни харесва, че богът на смъртта, в чиято кожа ще влезе Уилям Дефо, очевидно заема ключовото място в сюжета, което му се полага. И фактът, че виждаме само фрагменти от него определено действа в полза на съспенса. Според Уингард обаче, смяната на локацията ще доведе и до промени в образите:

В сърцевината си, филмът използва героите от анимето и мангата, но ги изследва в друг контекст. В крайна сметка персонажите са доста различни. Ел не е същия, макар че има много общо – харесва сладкиши, понякога се разхожда без обувки. Подобни детайли съвпадат, но подходът към Ел и развитието му са много различни. Все още е чудак. Същото е с почти всички останали в адаптацията. Вероятно единственият, който се припокрива с първоизточника си, е Риук.

На нас апокалиптичните моменти от трейлъра ни харесват повече от бегло показания полицейски екшън, но като цяло положението подозрително напомня на холивудски блокбастър, какъвто се надявахме този филм да не бъде. Все още смятаме да му отделим време, но надеждите ни за по-вярна с оригинала адаптация се изпариха.

За десерт ви предлагаме и един двуминутен фийчър с коментар на Уингард:

Ако пък сте попаднали случайно тук и не знаете за какво говорим, ето едно резюме на историята:

Историята на „Death Note” разказва събитията около гениалния ученик Лайт Йагами, който открива тетрадка, съхраняваща способността да убива хора, когато дадено име бъде изписано върху белите ѝ страници. Това предизвиква изконната чошешка амбиция за власт у Лайт, натоварвайки го с личната отговорност да пречисти света от злото и така да се превърне в Бог на Земята. Но действията на хладнокръвен убиец скоро привличат вниманието на полицията, а когато и те се виждат неспособни да разрешат тайнствените убийства, в сюжета се появява енигматичният и тайнствен детектив Ел (L). Оттук нататък действията в „Death Note” се развиват, благодарение на различни приоми, характерни за детективския роман, психологическия трилър, coming-of-age литературата и още половин дузина литературни поджанрове.

Death Note” е режисиран от Адам Уингард, а в ролите са Нат Уолф, Лакейт Станфилд, Уилям Дефо, Маргарет Куоли, Кейт Станфийлд и Шей Уигам.

Филмът ще е наличен на платформата на Netflix от 25 август, 2017 г

Netflix Death Note American TV Series

 

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *