Животът на гениалния учен Алберт Айнщайн оживя в телевизионен сериал от десет епизода. Освен разказ за ума му, проектът проследява и личните му борби в Чехия, Германия и в последствие САЩ. Продуценти са носителите на “Оскар” Рон Хауърд и Брайън Грейзър, а в ролята на Айнщайн, какъвто го познава света, виждаме Джефри Ръш. Не по-малко впечатляващи обаче са и двамата млади актьори в ролите на Алберт като студент и първата му съпруга – математичката Милева Марич – Джони Флин и Саманта Коули. Срещаме се два пъти в рамките на два дни в Лондон – на червения килим, както и на следващия ден за по-спокоен разговор. И двамата са приели много отговорно задачата си да се превъплътят в такива ярки личности от световната история. Образи, които са променили самите тях като личности, както и кариерите им.

Познатият ни от филма „Облаците на Силс Мария” с Жулиет Бинош – Джони Флин е южноафрикански актьор и музикант, израснал в Лондон. Той звучи по съвсем различен начин в сериала с немския си акцент.“Когато започнахме снимките се запознах с Джефри и неговата съпруга и ни заведоха на вечеря с моята жена. Отидохме след това и на комедийно шоу и беше просто толкова приятно. Просто прекарахме време заедно и се опознахме. Независимо, че няма как да имаме сцени заедно, понякога гледахме другия как снима. В един момент си представях само него като Айнщайн, вместо всичко останало, което бях прочел. Мисля, че това е доста по-конструктивен начин да се запознаеш с героя,” споделя Джони.

джони флин като айнщайн
Джони Флин

Британката Саманта Коули също трябва да работи по акцента си на сръбкиня, който трябва да е доста силен. Получава сценария чрез агента си и отива на прослушване. “Не знаех коя е Милева Марич и когато започнах да чета за нея, установих, че това е икона на феминизма, за която много малко хора знаят. Много ме развълнува идеята да разкажа историята й. Тя е първият човек, който истински го предизвиква. Били са страшно привлечени един към друг и в началото не могат да мислят един без друг. Тя му ражда три деца и го бута към това да стане геният, който в последстие е. В писмата, които четох той казва за нея, че тя винаги ще остане като “отрязана част от него”. Това много ми харесва. Тя жертва всичко за него, включително и собствената си кариера. А тя е била по-добрият математик. Когато той получава Нобелова награда, парите отиват при нея. Тя е заслужавала и признанието, но много жени по онова време, не са получили това, което им се е полагало. ”

Гримът и костюмите са важни за всички актьори от проекта, тъй като се налага да са в различни възрасти. При Джони Флин нещата са още по-сложни. За да влезе в образа се налага драстична промяна на външния вид, но въпреки това продуцентите са убедени, че той е техният човек от самото начало. “Благодарен съм, че някой е видял някаква прилика между мен и Айнщайн, защото аз не изглеждам така и не можех да го покажа по време на кастингите. Правех няколко различни проекта в този момент и когато отидох в Ел Ей да се видя с Рон Хауърд бях с брада и дълга руса коса. Опитаха се да се преборят с косата, но в крайна сметка се получиха едни къдрици, които въобще не помагаха.  Приличах на високия престъпник в „Сам вкъщи”, нищо общо с Айнщайн. Първите ми проби с цялостен грим бяха вече на снимачната площадка и беше много вълнуващо! До последно си мислех, че ще се откажат от мен.” Саманта Коули трябва да се подготви и с куцането, което героинята й има. “Милева е родена с увреждане в ханша и хълбоците и тя куца. Много исках да бъде автентична походката й, а не да бъде като на Квазимодо.  Трябваше да намеря точния баланс, но се получи. Исках да пресъздам уважението си към нея.Носех ботуши с различна височина подметки часове наред, ходех и да пазарувам така, даже накрая малко си повредих коляното. Но носех и корсет, който ме държеше стегната.”

саманта коули като милева
Саманта Коули

А как самият Джони определя връзките на Алберт с жените? “Знаеш всички тези определения за него – “женкар”, “оженил се за братовчедка си”, но по време на сериала осъзнаваш, че той наистина е вярвал в тези връзки. Преживява трагедия много рано в брака си с Милева и започваш да го разбираш. След това се среща с Елза и тя му дава чувство за спасение и начин да излезе от това напрежение. Той е тръгнал по път на самоунищожение и тя му помага. Тяхната връзка се базира на това, много е различна от тази с Милева. Имали са си разбирателство относно неговата вярност в този брак,” допълва Джони Флин.

А какво значат за двамата актьори тези роли? “Такива образи не се срещат често и няма да ми е лесно да продължа към следващия. Това ще бъде ролята, към която винаги ще се връщам. Малко е като да си във връзка с някого, не можеш просто да го изрежеш от живота си. Милева ме направи по-силна,” въодушевява се Саманта.  Джони добавя – “Ние с Айнщайн сме родени на един и същи ден и написах песен преди време за него, която сега влезе в сериала. Четох няколко негови истории, адаптирани за деца. Опитах се да напиша приспивна песен за моя син, вдъхновен от тях, винаги ми е бил интересен. Като духовен учител е, търсел е вдъхновение на най-различни места и аз се асоцирах с това като музикант.”

Геният” се излъчва всяка неделя от 21:55 по National Geographic.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *