Като се спомене за убийства и трилър-сюжет, спотаен в мрачните, кални улички на удавения в мъгла Викториански Лондон, най-честата асоциация е Джак Изкормвача, но… в случая с новата британска история „The Limehouse Golem”, която предлагат Lionsgate, става дума за голем. Легендата за съществуването на антопоморфни същества, оформени от глина или кал, на които по магически начин е вдъхнат живот, произлиза от фолклорните предания на еврейския народ, а в случая с тази лондонска история на митичното същество е приписана сериозна серия от убийства, за които (привидно) няма друго обяснение…

Действието на „The Limehouse Golem” ни отвежда през 1880 година, в кварталa Лаймхаус на източен Лондон, където всички хора по улиците говорят шепнешком за ужасното чудовище „голем”. Инспектор Килдеър от Скотланд Ярд (Бил Най) е натоварен с очевидно непосилната задача да разкрие поредица убийства, които вероятно са извършени от тайнственото, митично същество. Не го ли стори – вероятно още хора ще умрат! Докато се опитва да изключи възможно най-много заподозрени от списъка си (в който фигурира дори Карл Маркс!), инспекторът осъзнава, че известната изпълнителка Малката Лизи (която ще бъде обесена, защото е отровила мъжа си) може да се окаже ключа към цялата загадка… ако (въобще) успее да я опази жива!

Вижте първия трейлър.

Макар да харесваме и уважаваме Бил Най, не можем да не си представим колко уникално би стоял на неговото място непрежалимият Алън Рикман. През пролетта на 2015, режисьорът Хуан Карлос Медина започва работа по сюжета именно с Рикман, Оливия Куук и Дъглас Буут. След известно време Алън Рикман се оттегля – налага го развитието на болестта, която приключи земния му път през януари 2016.

Конкретно за филма, при положение, че вече се срещнахме и с викторианска версия на любимия ни „Шерлок”, ще бъде много трудно нещо в подобен стил, включващо загадки, ребуси, убийства, следи, плетеница от улики и лондонска безнадеждност, да привлече наистина вниманието ни. Вероятно бихме дали шанс на историята, защото сме фенове на епохата, но и самият трейлър не въздейства достатъчно на любопитството ни (въпреки плакатните характеристики на критиците).

плакат

The Limehouse Golem” е втори филм за Медина – след два късометражни проекта от 2001 и 2003 година, през 2012 той дебютира с испано-френско-португалския хорър-трилър „Painless”. Джейн Голдман адаптира романа на Питър Акройд от 1994 година „Dan Leno and the Limehouse Golem”, а освен Бил Най, Оливия Куук и Дъглас Буут, в роли влизат още Еди Марсан, Даниел Мейс, Адам Браун, Морган Уоткинс, Клайв Брънт и др.

Появата на филма на кино се очаква на 1 септември 2017.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *