Никога не е късно за ъпдейт по адрес на френски филм, който надали някога ще се срещне с нашата публика на голям екран. Не че заричаме Мишел Азнависиус, ала любовната история между Жан-Люк Годар и Ан Вяземски е доста арт-авантюра, която със сигурност ще събере зрители в студийните кина във Франция, но надали ще придобие култовия статус на „Артистът” и ще обиколи света, подобно на елегантния реверанс към ерата на нямото кино, в който блестяха с изпълненията си Жан Дюжарден и Беренис Бежо.

Съвсем естествено е да се очаква, че премиерата на „Redoubtable” ще бъде в Кан (къде другаде, все пак става дума за Годар!) и ни остава малко повече от месец, за да се уверим дали суперлативите от първия тийзър отразяват истината или са просто обичайния рекламен трик…

Ако сте поразени от секундното мърморене на Луи Гарел, то си представете каква забава ще е да го слушате през цялото време (само във филма) да се преструва на шантавия Годар! Как прекрасната Ан (в ролята ще е чаровната Стейси Мартин), наследница на руския княжески род Вяземски си е паднала по този творец – нямаме обяснение, но фактите са налице – филмът на Азнависиус ще разказва за любовната им история, която ес случва в далечната 1967, по време на снимките на драматичната комедия с политически привкус „La Chinoise”. Ето какво „споделя” Годар чрез своето филмово алтер-его Гарел:

„Мисля, че истинските актьори са смотаняци. Презирам ги. Казваш им да плачат – и те плачат, казваш им да се смеят – смеят се… Караш ги да лазят на четири крака – правят го, това е нелепо. Те не са свободни хора… Сигурен съм, че ако кажеш на един актьор да заяви, че актьорите са смотаняци – той ще направи и това!”

Дали наистина ще се получи желаната от Азнависиус  комедия и ще се разходи ли творческият екип на „Redoubtable” до Кан? Отговорите на тези въпроси вероятно ще станат ясни съвсем скоро – най-авторитетният световен фестивал ще събере публика и специалисти в средата на месец май. Не отричаме, че би ни било любопитно да придобием по-цялостен поглед върху проекта, което няма как да стане с тийзър/трейлъри, но за сега така стоят нещата – авторът все още работи върху филма. Ще почакаме, за да видим (може би)…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *