Когато видиш, че редакторът ти се е оплаквал в ревю за предишната част от филмова поредица, че няма какво ново да каже, което да не е повторил в по-предишно ревю за друга част от франчайза, работата ти изглежда почти невъзможна. Не се шегувам, това сигурно е най-трудното ревю, което пиша през живота си. Гледах филма вчера, защото бях обещал, не защото имах някакво желание. Може би вече звуча претенциозно, така че направо ще си кажа всичко в първия абзац. Не харесвам „Бързи и яростни“, Вин Дизел, филми за коли, безразборен екшън и цинично отношение към киното и зрителите. Ако не съм вашият човек, направо спирайте да четете.

Само заглавието „Бързи и яростни 8“ звучи нелепо. Осем!! Как се стигна дотук, нямам представа. Не съм предубеден и не обичам да подхождам с предразсъдъци към никой жанр. Даже харесвам първите два филма (компромисно, разбира се), третият ми е интересен, защото е много различен от тези преди него. Преглъщаше се някак, когато нещата бяха по-близо до земята, когато темата за семейството, също толкова патетично натрапена, се събираше в света, който героите обитаваха, преди цялото нещо да се превърне в оправдание за безумни каскади и over the top екшън.

Нещата сякаш се промениха след „Удар в Рио“, в който към отбора се присъедини Скалата – едно от по-добрите решения. Фокусът се измести от уличните състезания към обирджийски гонки и преследвания из целия свят. Семейството и ъндърграунд културата отидоха по дяволите за сметка на мащабни екшън сцени. Боксофисът не спираше да расте. Шестата част подобри резултата на  „Удар в Рио“, а „Бързи и яростни 7” направи феноменален скок. За това, за съжаление, помогна може би и смъртта на Пол Уокър. Новият филм също написа история, като задмина „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, експлодира с изключителните 532 милиона долара и си спечели първото място за най-голям уикенд. Тъжно наистина, но това е бързият отговор на хората, които задават въпроса: „Защо продължават да правят тези филми?“

Вин Дизел става лош.
Вин Дизел става лош.

Длъжен съм да се опитам да ви запозная с „историята“. Доминик Торето (Вин Дизел) и Лети (Мишел Родригес) разпускат в Куба, където Дом купува франзели и рози от магазина и дава урок на местен бабаит как се печели уважение и колко важна е честта. Всичко се променя, когато сексапилната хакерка Сайфър (Чарлийз Терън) се появява на вратата с компромат. Торето ще трябва да обърне гръб на приятелите си, за да свърши една последна мисия. Срещу тях се изправят познатите от предишните филми лица. Начело с Хобс (Дуейн Джонсън) и с помощта на Декард (Джейсън Стейтъм), бандата тръгва по петите на бившия си наставник.

Най-голямата изненада, която научихме още от трейлъра на „Бързи и яростни 8“, в случая е, че Торето ще бъде лош (поне привидно). Когато идеите ти свършат се прави така – взимаш героя, който винаги е говорил за семейство и чест и го караш да мине от другата страна. Защото е шокиращо и всички ще се чудят защо постъпва по този начин. Наистина, умирах да разбера за…

СПОЙЛЕРИ

Елена и нейното дете, което е син на Торето от периода, когато мислеше, че Лети е мъртва. Ако ви звучи като сапунен сериал, не се притеснявайте, това е съвсем уместно сравнение. Драматургичното ниво на цялата поредица е като на латиноамерикански сериал по треторазрядна кабеларка. Разбира се, много обичам да ми казват „Ами ти какво очакваш от тия филми“ и затова гледам да си мълча. Няма да критикувам липсата на логика, добра мотивация и прочие неудобни истини, които трябва да се пренебрегнат при досега с това произведение. Нека направо преминем към техническия аспект, който би трябвало да привлече тълпите.

 „Да се дърпаме с коли" вече има ново значение.
„Да се дърпаме с коли“ вече има ново значение.

За мен наистина все още е мистерия защо хората ходят да гледат тези филми. Предполагам е заради екшън сцените, които наистина са влечатляващи като каскади, но са толкова лишени от каквато и да е драматургична тежест, че за пореден път доказват колко кухо може да изглежда една безупречно хореографирана сцена. Основните такива тук са

– Началната гонка в Куба, която намирам за доста добра. Изобщо целият епизод преди надписите може да мине за кратък филм сам по себе си. В него се усеща част от всичко онова, което носеха първите филми.

– Няколко кратки сцени, които все пак са изисквали специално внимание: Огромно гюле размазва коли в Берлин, летящи хора, Prison Break, Хелън Мирън.

– Коли-зомбита – един от опитите на продуцентите да създадат съвременен филм е вмъкването на хакерка, която разбива всички системи за сигурност и получава достъп до автоматичното управление на стотици автомобили. Резултатът е доста впечатлващ. Тук няма да крия, че се изсмях, когато колите започнаха да хвърчат от прозорците, натрупвайки се в огромен куп. Все едно някой от екипа ни казва – нали искахте коли, ето ви сега коли!

– Разбира се, закъде сме без сцена с подводница. Нея не знам има ли смисъл да я коментирам изобщо. Когато заговорим за подводница в  „Бързи и яростни“ филм, мисля, че нещата са пределно ясни.

Моби Дик напада капитан Торето.
Моби Дик напада капитан Торето.

Мисля, че заслужавам награда, задето написах цяло ревю, без да използвам майтапа за Фюриоса. Без да задълбавам в причините защо Терън е приела да участва в подобно недоразумение (кхм, цифрите от третия абзац, кхм), ще кажа, че героинята й не беше чак толкова лоша, като една кратка злодейска реч за първите хора и страха от крокодила беше изненадващ опит за създаване на някаква мотивация. Разбира се, ще трябва да почакаме до следващия път, за да разберем повече. Нямам търпение!!

В заключение „Бързи и яростни 8“ е още от същото. Ако сега попадате на поредицата, препоръчвам ви да пропуснете. Ако сте гледали само първите филми, също ви препоръчвам да пропуснете. Ако харесвате всичко до момента… е, тогава нещата са ясни и този със сигурност няма да ви разочарова.

В опит да реша каква оценка да поставя на филма (варира между 4 и 6), реших да споделя още плюсове и минуси:

-1 Лошият Вин Дизел
-1 История с бебе
-1 Джейсън Стейтъм убива хора, докато пази бебе
0 Смешките на Тайрийз Гибсън
+1 Каскади
+1 Хелън Мирън шамари Стейтъм
-1 Без голотии и кръв
-1 Добрият Вин Дизел

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

48 Comments

  1. То е хубаво да има много смачкани автомобили, но поне да не бяха компютърни и да изглежда по-зле и от PC рейсър. Интересно е и как се хакват коли на десетина, че и повече години.

  2. „Моби Дик напада капитан Торето.“

    ХХАХАХХАХАХААХХАХАХАХА

    Също така… колата на заглавната картинка ми напомня дъвки Турбо 😀

    Олсо, сетих се като правихме подкаст за Супермен филмите, другарят Дримов каза, че любимият му момент от Супермен е, когато бащата на Кал Ел се е изпразнил и някаква криптонска спермокапка е паднала през космоса чак до Земята, върху рамото на Доминик Турето? Торето? 😀

    1. По време на филма се ссетих за тоя лаф, който е може би върха на остроумието на димитър дринов.

  3. Една от най-дебилните поредици евър. Авторът е даже твърде мек в ревюто си. Заради помии като тая студиата се отказаха да правят филми с нормални бюджети, за възрастни, мислещи хора. Сега всичко трябва да е или малоумия за 250 млн като споменатото, или филмчетата за по 1 млн на Блумхаус.

    1. Навремето първите 2 филма ми харесаха, имаха си своя приятен дърварски чар. Токио Дрифта така и не съм го гледал, но от 4-тата част нататъка поредицата стана безмислена, over-the-top бутафорна вакханалия и с всеки следващ епизод става все по-далеч и далеч от това, което й харесах навремето. Не знам, не знам, maybe I am too old for dis shit…

  4. Каквото се търси това се предлага. Никои от така наречените филмови спецове, които следят актьорска игра, музика, декори..и т.н. няма да идат на кино салона. Ще изчакат спокойно или торент или да си купят DVD. Ще си го гледат усамотени вкъщи. Повечето, които отиват в салона са младежи, които първо се тагват после говорят през цялото време и накрая. Чуекк,маняк, лице нищо не разбрах.

    1. за първи път в това кино видях хора да не могат да се разберат кой къде седи. не се шегувам, сигурно десет минути се въртяха и вдигаха хора. 20 човека в залата не могат да си намерят мястото. за първи път виждам такова нещо.

    2. в тона на горният пост – тази неделя ходих да гледам Дух в броня и докато изчаквах компанията пред киното(което по принцип е малко махленско и не ходят много хора) гледам 5-6 мангала с анцузи.Първоначално изобщо не им обърнах внимание,защото не вярвах да са за киното,но след като се запътиха заедно с нас да влизат се шашардисах да не са за нашият филм…но за щастие се оказа,че в една от другите зали дават тази лоботомия и цялата сволач нахълта там…:)

  5. Ще започна с това че „Бързи и яростни“ е комерсиален франчайз и ако очаквате кухо арт кино с дългиииии паузи и липса на действие, то това не е филмът който търсите. Не искам да обидя автора на ревюто, но то просто не е ревю. Като не харесваш жанра и поредицата, що пишеш Мартине? Ако искате да откажете зрителите му да го гледат или да обявите всеки който го е харесал за малоумен пубер – да , ревюто върши тази работа. Но така само си гоните читателите и ставате сектанти. Поздрави!

    1. значи или комерсиален франчайз или кухо арт кино? няма други филми и арт киното е винаги кухо, така ли?

    2. „Комерсиален франчайз“ е поредицата за Борн. Това е лоботомирана кино чалга за пубери до 11 години и/или откровени дебили.

    3. Винаги имаш готов отговор на всичко нали? Винаги си прав. Ок това е вашият сайт ,пишете каквото искате,просто казвам че да обиждате феновете на дадена поредица щото не ви кефи е малоумие
      И аз не харесвам 50 нюанса сиво ама не съм обявил всички фенки за тъпи гъски. Поздрави

  6. Да, наистина, ревютата трябва да са една идея по-безпристрастни.
    Примерно трансформърс също е филм за пубери, но лично на мен ми хареса. Сядам и се наслаждавам 2 часа на екшън и ефекти. Този филм все още не съм гледал, но предполагам ще е нещо подобно, а това не го прави лош. Не всеки филм трябва да има дълбок замисъл, за да бъде вкаран в категория – добри.

  7. Разбрахме, че никой от екипа не харесва поредицата.
    Защо е нужно въобще да се прави ревю?

  8. Сега ще видите колко идиотчета ще се избият по пътищата след този филм.Може да ви се струва нереално,но точно филмите от тази поредица отключват най-низките страсти в определен тип хора с трошки,мислейки си,че и те са във филма…Първосигнален филм за първосигнални хора…

    1. ХАХАХАХА айдеееее, колкото и ченгета съм застрелял, след 10 години яко цъкане на КЪНТЪРА

  9. Doc Braun, това за сектантството отдавна ми се върти в главата. Само в една секта могат постоянно да се изразяват НИЕ така, НИЕ иначе. Или секта, или раздвоение някакво или амиши. С това НИЕ нещата вече не са и банални, болезнени са. Само очаквам отнякъде да се пръкне и пастор…
    Сандо, няма смисъл да обясняваш. Харесваш Трансформърс? Ти си дебил. Харесвам Трансформърс – малоумник съм. Същото е и с Бързи и Яростни. На подобен тип критикари, това че подобен тип филми изкарват луди пари им бърка да не казвам къде. Направо са болни, газ пикаят.
    Специално Мартин Касабов е сред най-добрите ревюисти в сайта, от самолет личи, че човека е много в час и класи над подобни фенбойчета като мен и куп други коментиращи. Не съм изненадан, че човека не е харесал филма (той няма и да е много качествен), но и той и другите от бандата не могат да разберат, че след като си блъскал 12 часа дневна, после 12 часа нощна смяна неспал, ти се иска да идеш на кино и не да гледаш дълбокомислени въздишки, малоумни пейзажи и дълги паузи между диалозите – иска ти се да си дадеш десетте лева за нещо, което ще ти напълни душичката – екшън, ефекти и лафове. Колкото може повече.
    За това просто спрете да им обяснявате – те имат готов отговор на всичко.

    1. готовият отговор и за теб:

      гледай качествено комерсиално кино. като НАС. :)))))
      ето, тази година имаш Пазители на галактиката, Маймуните, Star Wars, някой спомена Джейсън Борн, Бонд, Мисията невъзможна, Тор 3… само да искаш. но не слагай бързи и яростни в една категория с тях. циничното неуважително отношение се забелязва от километри.

    2. Пазителите на галактиката е далече от добро кино ама аз кво ли разбирам. Да филмът има страхотен боксофис но какво от това? Не се заяждам просто копирам метода на оценка на Касабов.

  10. Гледах вчера the fate of the ridiculous.Е това беше края на поредицата да я гледам на кино.следващите два филма fast torrents,о да и ревюто е много добро 6+

  11. Не може да си капацитет по всички жанрове… знам, че ти е важно да пишеш нон-стоп ревюта. Спри малко, пристратен си към изявата!

  12. Много говорите ама , както виждате те разбиха бокс офисите с такива пари , каквито вие и с „най- страхотните си идеи за филми“ няма да изкарате. Вие оплювате филма и актьорите , но както виждате те са положили множо усилия и са вложили много пари и резултатът е на лице.Правят яки пари, а феновете са напълно задоволени. Това вашето се нарича проста завист.И да ти и имам ревюто.Едно седем годишно дете по-хубаво ще го напише.Ама се правиш на голямата работа.

    1. ние разбихме пък българската класация за кино критика!

      иначе и комунистите са вложили много пари и усилия и резултатът е налице. 🙂

  13. Майчице! Не знам какво да кажа. Разбирам, че всеки човек си има собствено мнение and shit, но просто това е нелепо. Хора, седнали да „сипят“ хвалебствия за този, меко казано, боклук. Уникални направо. Разбира се, не всеки трябва да разбира от кино, да се прави на многознайко и т.н., но да казваш, че филмът е добър… Вярно е, че задоволява масовия зрител, вярно е, че прави страхотен боксофис, да, пичове, всичко е вярно, но, по дяволите, как може да си мислите, че е добро. Popcorn movie – да. За убиване на време – да. Лайно – също да. Не искам да съм задник, но липсата на прост сюжет, добре изградени герои, дълбочина и толкова много още неща, ме карат да бъда. Гледах го и почти заспах. До мен 12-годишните не спряха да се хилят на Джейсън Стейтъм, който се правеше на готин, пускаше тъпи лафове и, от човек, който изби повече от две дузини хора в предния филм, сега стана част от „семейството“. 3.8\4 от сцените дори няма да ги коментирам. Пол Уокър, макар че не беше брилянтен актьор, то поне придаваше някакъв чар на тази поредица. Дори и малко. Следващите два филма ще бъдат изключителни. Нищо чудно девета серия да е в космоса, а десета – да намерят машина на времето и да я използват. Я ще ограбят някоя банка, я ще взривят някоя сграда пълна с хора, не знам. И не искам.

    1. Тогава защо за Бога си отишъл да гледаш този филм, явно не ти харесва? За да спиш ли или за да се правиш на много „умен“ по форумите. И не ми казвай че преди са ти харесвали предните части – от 5 част насам Бързи и Яростни е в този стил , който не уж не ти допада ,ама си изхвърчал да го гледаш още в премиерния уикенд. Типична българска работа – хейтър с претенции – ами иди новия филм с Шварцнегер -„478″.Въпреки Арнолд филма е наистина интересна история по реални събития и Бат Арни добре се справя с драмата. Ама не! Седнал да плюе“ Бързи и яростни“ , като при това много добре знае какъв е филма и за какво става въпрос. Лицемерие и ограниченост-чистапроба!

  14. Пичага, оценявам опита да бъдеш интересен, но слабо ти се получава. Просто казвам личното си мнение, а то е такова, каквото е – филмът е боклук, който си мисли нещо друго – не че няма мнение, просто не разбира. Аз не се правя на голям умник, просто, ако тръгнеш да казваш на черното бяло, значи си малоумник. Това е. А защо съм отишъл, си е моя работа, но със сигурност не е, за да кажа, че съм го направил( още в първите дни), или да науча смисълът на живота. Къде казах, че нещо ми е харесало? Споменах просто Пол Уокър, но все пак, за да го разбереш, първо трябва да прочетеш.

    1. Тоест нямаш аргументи и взе да обиждаш.Факт е, че си го гледал премиерния уикенд- тоест си обикновен лицемер и всякакви претенциозни приказки не важат СХВАНА ЛИ?!! Всеки има право на вкус, но да лицемерничиш и да се правиш на „ентелегент“ е малоумно и чалгарско. Ти си от тези които въртят кючек по масите,а сутринта викаш „Долу чалгата“ Филмът си е филм и това че обиждаш феновете му като малоумници говори повече от достатъчно.

  15. Брато, наистина не знам как да ти отговоря. Никак, ама никак не ти се получава да защитаваш филма, да знаеш. Аргументи нямаш ти. Дори няма да обиждам, не ми заслужаваш времето, да пиша повече за този филм повече – също. Лека вечер :).

    1. С една дума няма какво да кажеш. Не става въпрос за филма а за такива хейтъри като теб. Липсата на кинокултура не може да компенсира със заучени фрази. По добре не пиши повече – не ти се получава и ставаш смешен.

  16. Прожекция на „Fury Road “, пред мен са се настанили три парчета бели боклука, след края на филмът разговор между тях: „Къв беше тоя малоумен филм уе.. Никав смисъл нямаше.. Ауе Бързи и яростни е 100 пати по добър уе… “

  17. Честно нямах желание да го гледам,заради някои от сцените в трейлъра и добре познатата и главно екшън(Ефекти) история,но с едни колеги решихме да го пробваме.Екшън,ефекти:6 както винаги какво да очакваш.Историята с драмата е добре клиширана нали използвай семейството и най-близките да използваш или контролираш даден човек.И да тези франчайзи се правят главно заради гърмежите.По едно време имах чувството,че гледам комедия,залата (главно от млади хора на моята възраст) изпадаха в сълзи от смешките на някои герои,но те продуцентите знаят какво ще се хареса на младите.
    Направи ми впечетление,че са използвали доста препрадки към случващата се геополитическа ситуация и конспиративните теории за масово наблюдение,мита с чиповете,с които наистина може да се управляват колите,новата „студена война“ между Русия и Америка,руски сепаратисти,ядрена война и т,н.

  18. Едно нещо се чудя, защо изобщо сте дали на този да пише ревю, за нещо, което не харесва изобщо като жанр и атмосфера ?
    Дринов, чак пък толкова да нямате някой поне малко фен на поредицата да го напише?

    1. Вярно е, аз си мислих, че трейлърът на Е8 е нещото, което ще го изкара от летаргията, ма FF било