451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри е емблематична творба, която не спира да бъде болезнено актуална, и не е за вярване, че Холивуд не посяга по-честичко към нея и засега единствената голяма екранизация е тази на Франсоа Трюфо от 1966 година. Не че през годините не е имало опити (най-ярките примери са тези на Мел Гибсън и Франк Дарабонт), просто нещо все не се получава и в крайна сметка плановете се провалят.

Помислихме си, че същата съдба е сполетяла и последния проект на НВО и Рамин Барани за адаптирането на романа, за който чухме преди година, но ето, че сега Variety ни уверяват, че работата по евентуалния филм продължава. Те съобщават, че НВО твърдо са се посветили на идеята и уверено вървят към продукция, а Майкъл Б. Джордан и Майкъл Шанън водят преговори за участие.

Ако не сте запознати с историята „451 градуса по Фаренхайт” (заглавието идва от температурата, при която хартията се самовъзпламенява и гори) разказва за едно антиутопично бъдеще, в което хората живеят в тоталитарно общество, толериращо масовата култура и консуматорството и забраняващо историята и изкуството. Книгите също са забранени – те подлежат на изгаряне от страна на пожарникарите. Главният герой е Гай Монтаг – пожарникар, който преосмисля представите си за света и живота след срещата си с младо момиче, „което му разказва за минало, когато хората не са се страхували, и с един професор, който му разкрива бъдеще, в което хората могат да мислят”.

Според информацията Майкъл Б. Джордан ще влезе в ролята на Монтаг, а на Майкъл Шанън му е отредено да изиграе Бийти – капитанът на Монтаг в пожарната и негов ментор. Надяваме се, че нещата ще се получат, тъй като харесваме и двамата (особено Майкъл Шанън, когото бихме гледали във всичко), но дори и в крайна сметка да изберат други актьори, пак ще сме доволни, тъй като просто ни се гледа съвременен филм по „451 градуса по Фаренхайт”.

Засега режисьор на филма остава Рамин Барани („Goodbye Solo”, „At Any Price”, „99 Homes”), който е и сценарист, наравно с Амир Надери („Vegas: Based on a True Story”). Продуцент е Дейвид Коутсуърт („Olive Kitteridge”). Ще следим развитието на проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

    1. И аз съм ексайтед, но това е от този тип проекти, за които толкова много слухове сме слушали, че чак като видя първи официални снимки от продукцята, ще повярвам, че нещата реално се случват.

  1. Първата асоциация, която ми навя това е прекрасния и престъпно недооценен Equilibrium отпреди 15-на години. Ако направят нещо поне толкова стилно, съм на борда без да се замислям.