Ако и вие като нас изпитвате вълнение (и здравословна тревога) за предстоящата адаптация по научнофантастичната класика „Дюн“, позволете да ви зарадваме. След като преди два месеца режисьорската позиция бе официално отредена на Дени Вилньов, вчера се разбра, че работата по сценария е възложена на самия Ерик Рот. Последният има „Оскар“ за „Форест Гъмп“, а освен него е писал сценариите на „Странният случай с Бенджамин Бътън“, „Мюнхен“ и „Вътрешен човек“. Въпреки че никой от изброените на пръв поглед няма допирни точки със света на „Дюн“, смятаме, че способността на Рот да се фокусира върху интересни образи, докато успоредно развива по-голямата картина, ще се напасне подобаващо с първоизточника на Франк Хърбърт.

Напомняме, че в края на миналата година Legendary се сдобиха с правата за филмова и телевизионна екранизация на „Дюн“. Продуценти са Мари Парент и Кайл Бойтър, а изпълнителни продуценти са Брайън Хърбърт, Байрън Мерит и Ким Хърбърт.

В скорошно интервю относно „Първи контакт“, Вилньов разкри, че все още нищо не е написано, но потвърди, че научнофантастичния опус ще бъде следващия му проект.

„Това е книга, която четох на 13-годишна възраст. Оттогава мечтая… Книгите бяха с мен още от онзи момент, разбирате ли? Вълнувах се, когато научих, че Дейвид Линч подготвя адаптация. Усетих, че адаптацията имаше качества по отношение на продукцията и режисьорските решения бяха фантастични, но като цяло не беше „Дюн“, какъвто аз си го представях. Имам своя визия за него, но все още нищо не е написано. Буквално сме на ниво основи. Започваме работа след няколко седмици. Това ще бъде най-голямото приключение в живота ми като режисьор и представлява най-старата ми мечта“

Определено ни харесва ентусиазмът, с който говори и се надяваме, че визията му ще е подходяща за историята. Все още няма яснота върху коя (или кои) от книгите ще се фокусира адаптацията, но вече се чувстваме готови да видим как ще изглеждат пясъчните червеи (не, че скоро ще ни огрее). Наистина ни се иска този филм да се превърне във връхна точка в творчеството на един и без това изключителен режисьор.

За незапознатите припомняме, че историята на „Дюн“ се развива в далечно бъдеще и разказва за Пол Атреидски, чието семейство поема контрол над планетата Аракис – единствената планета, на която вирее най-ценният наркотик във Вселената – Меланж или просто Подправката. Негово основно свойство е да удължава живота, като при някои приематели отключва и ясновидски способности, в зависимост от психологическата настройка и дозата, в която се приема. За властта на Аракис непрекъснато се водят политически битки между благородническите фамилии и след като семейството на Пол бива предадено, Хърбърт заплита редица политически, религиозни и екологични проблеми в наратива, който проследява бунта на Пол към възвръщането на контрола над пустинната планета.

ерик рот
Ерик Рот

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

 1. Чудесна новина!

  „Форест Гъмп“ и “ Бенджамин Бътън“ са доста изискващи проекти, но според мен най-добрата работа на Рот до момента е тази по „Вътрешен човек“.

 2. Знам, че не харесвата старата версия, ама рязко ми се догледа.
  Видях, че я има в HD ще взема да си я припоня тоя уикенд

  1. Аз пък я харесвам. Не е някакъв шедьовър, но си е много добра.

  2. Аз съм доста неумерен фен на Линч и също намирам някакви неща в старата версия, макар сама по себе си да е много повече негова интерпретация, отколкото опит за пресъздаване на Хърбъртовия свят 🙂

 3. Както Властелинът намери след толкова години своя режисьор, много ми се иска и Дюн да намери своя. От 12 годишна чакам… Това е толкова многопластова творба…Ако някой незапознат каже кво толкова научна фантастика, да иде да се хвърли от моста (както казваме в Бургас)!

  1. А във Видин казваме, да се хвърли в Дунава

  2. И аз бих се хвърлил в Дунава, ако живеех във Видин.