Andy-Muschietti
Андрес Мушети пие успокоително, за да се предпази от фанатичния хайп на фенбойчетата

Подготвяната от Андрес Мушети нова екранизация по иконичния хорър роман на Стивън Кинг трябва да постигне няколко неща. На първо място да бъде адекватна адаптация за безбройните фенове на Краля и неговия опус. Освен това трябва да достигне до травматизираните зрители на минисериалът от началото на 90-те години и да поправи стореното зло. Но най-вече трябва да е ефективен хорър филм за всички онези, които нямат понятие какво е „То“, къде се намира градчето Дери и какво толкова специално има в банда подрастващи хлапета. Така че, да, без напрежение, Андрес!

New Line пуснаха нова снимка от филма и тя е от несъмнено най-известната сцена в романа, която вероятно ще се види позната не само на читателите, но и всеки, проявяващ минимален интерес към жанровото кино или литература. Вижте:

itgutterhires-1024x683
Малкото момче в жълтия дъждобран е Джорджи Денброу (Джаксън Робърт Скот), който прикляка към канала в търсене на отплувалото си корабче, само за да срещне лице в лице танцуващия клоун Пениуайз (Бил Скарсгард) – един от множеството образи, в които се маскира безименното, безсмъртно създание, преследващо децата в Дери, Мейн, от поколения. Сцената е част от първа глава в книгата и челите я са наясно за трайното въздействие, което оставя във въображението.

Подобно на първия поглед към Пениуайз, ликът на Скарсгард е зловещ и дълбоките черни сенки вършат отлична работа, но не можем да избягаме от усещането за лоша употреба на Photoshop. Неприятното е, че тук клоунът изглежда още по-монтиран във вече съществуващ кадър, отколкото беше при първото изображение с канала, което припомняме тук.

Разчитаме, че официалните снимки невинаги представят завършения филм, така че оставаме в очакване на трейлър, за да сверим дали атмосферата ще достигне висините на романа.

Ако не сте наясно със значимостта на представената сцена, ще я представим накратко. В романа на Кинг, тя е ситуирана през 50-те години на XX век, а във филма на Мушети ще бъде изместена в 80-те. Малкият Джорджи Денброу си играе навън, насред пороен дъжд и неочаквано среща причудлива гледка – клоун, седящ кротко във водосточния канал, където е паднало корабчето на Джордж. Непознатият клоун кани момчето да се приближи, питайки го дали иска корабчето си и обещавайки му, че долу всичко и всички се „реят“. Така Джорджи протяга ръка и ето какво се случва:

Клоунът я сграбчи.

И Джордж видя как се променя лицето му.

Онова, което видя в този миг, бе толкова страшно, че и най-мрачните му фантазии за чудовището от мазето изглеждаха като сладки сънища в сравнение с него: онова, което видя, унищожи разсъдъка му с един жесток, хищен замах…

Рамото на Джордж се заклещи в циментовия бордюр и Дейв Гарднър, който този ден не беше на работа в магазина за обувки заради наводнението, видя само едно малко момченце с жълт дъждобран — малко момченце, което пищеше и се гърчеше в канавката, а калната вода заливаше лицето му и превръщаше писъците в гъргорене.

— Тук долу всичко се рее — изкиска се шепнешком злокобният глас, сетне изведнъж нещо изхрущя, избухналото страдание обгърна всичко и това бе последното, което усети Джордж Денброу.

Сцената в споменатия по-горе минисериал не е толкова задълбочена и разстройваща, защото ѝ липсва напоителната проза на Кинг, а и телевизионните ограничения от 90-те също са изиграли своята роля. И въпреки това, магнетичното въплъщение на Тим Къри е своеобразен, неизличим кошмар и един от малкото положителни елементи в старата екранизация:

Нормално е рекламната кампания на новия филм да разчита на подобни познати моменти и както вече казахме, различната визия ни допада, само се надяваме всичко останало също да е на подобаващо ниво. Неотдавна Стивън Кинг оповести, че според него „не трябва да се притесняваме, защото продуцентите са свършили чудесна работа с продукцията“, което обаче не е кой знае каква утеха, вземайки предвид компрометираното киноманско мнение на Краля, който многократно е изразявал неодобрението си спрямо Кубриковата екранизация на романа „Сияние“.

Премиерата на „То“ ще бъде на 8 септември тази година, а на 29-и март очакваме първи трейлър.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ако Пениуайз през цялото време е такъв крийп, не виждам особена функция от клоунската му мимикрия.