Открий нови хоризонти в света на киното
с Наградата ДЖЕЙМИСЪН
за български късометражен филм

Енергия, творчески потенциал, безкрайно много усилия на десетки екипи са вложени във филмите, които кандидатстваха през 2017 година за участие в конкурса Jameson Short Film Award. Нови хоризонти ни очакват, откривателският дух е неспокоен, а светът на киното – безкраен! Имаме удоволствието да съобщим решението на тазгодишните селекционери Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – кинокритик, Иван Бърнев – актьор, Кристина Грозева – режисьор, Тома Вашаров – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2016 година. Избраните филми по традиция са 12 на брой, а ето и кои са те (подредени по азбучен ред на заглавията):

* 20 ритника, реж. Димитър Димитров
* Баща, реж. Ивайло Минов
* Благодаря ти, реж. Невена Йовчева
* Добри, реж. Орлин Милчев
* Дрехи, реж. Веселин Бойдев
* Капия, реж. Елена Тончева
* Крило на дракон, реж. Антония Милчева
* Леа, реж. Павел Павлов
* Песен, реж. Цветомир Матев
* Преди да заспя, реж. Николай Тодоров
* Пътуваща старана, реж. Весела Данчева, Иван Богданов
* I Don’t Want to Grow Up, реж. Филип Андреев

Международният филмов фестивал София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey благодарят на всички, кандидатствали за традиционния конкурс за късометражно кино! Международното жури на 21-вия София Филм Фест ще посочи победителя измежду селектираните 12 филма, а наградата в размер на € 6 000 ще бъде връчена на неговия режисьор на официалната церемония за раздаване на наградите на София Филм Фест – на 18 март 2017 година.

„Наградата Джеймисън” се превърна в една от институциите на София Филм Фест и заедно с Международния конкурс и София Мийтингс – един от двигателите на фестивала, които го изстреляха в орбитата на ключовите киносъбития в Централна и Източна Европа. За нас е чест да сме допринесли за топлата връзка между ирландско уиски № 1 в света Джеймисън и киното в България.”

(Стефан Китанов, Директор на София Филм Фест)

„Партньорството ни със София Филм Фест е едно от най-вдъхновяващите в историята на бранда в България. За тези 17 години изминахме много дълъг път, изградихме страхотни традиции и успяхме да осигурим благотворна среда за младите ни кинотворци. Поздравяваме всички участници и им пожелаваме все по-големи успехи. Наградата Jameson е онова първо признание, което стимулира нашите млади режисьори да продължават напред, да се развиват и да мечтаят за следващите върхове. Ние винаги ще ги подкрепяме, защото Jameson застава зад смелите и талантливите, които не се страхуват да променят света.”

(Стоян Георгиев, Бранд мениджър на Jameson Irish Whiskey)

Създадена преди 17 години, наградата JAMESON продължава да бъде сериозна мотивация за младите българските режисьори. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската асоциация на филмовите фестивали, Jameson Short Film Award първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година. В последните няколко години призът Jameson се връчва само в България и Ирландия.

Награда Jameson – победители 2003-2016

2016    НА ЧЕРВЕНО, режисьор Тома Вашаров
2015    ГИНКА, режисьор Антония Милчева
2014    КАЗАБЛАНКА, режисьор Кольо Карамфилов
2012    СУТРИН, режисьор Неда Морфова
2011    ВЛАКОВЕ, режисьор Павел Веснаков
2010    ПРИКАЗКИ, режисьор Николай Василев
2009    3 СЕСТРИ И АНДРЕЙ, режисьори Андрей Паунов, Борис Десподов
2008    СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯ, режисьор Петър Вълчанов
2007    МИНУТИТЕ СЛЕД ТОВА, режисьор Николай Тодоров
2006    ЧЕРНО НА БЯЛО, режисьор Андрей Цветков
2005    ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА, режисьор Драго Шолев
2004    ЖИВОТ СЪС СОФИЯ, режисьор Светла Цоцоркова
2003    YELLOW, режисьор Иван Русев

Jameson е ирландско уиски, което е тройно дестилирано, отлежава и се бутилира по един и същи начин от 1780 г. – гаранция за качество и автентичност. Най-важна е рецептата на Jameson, която датира от 220 години. Jameson е марка с история и е част от наследството на Ирландия. Но също така се чувства достатъчно добре и в съвременна Ирландия и е свидетел на успехите на звезди като U2, The Corrs, Riverdance.

Irish Distillers и Pernod Ricard насърчават отговорното отношение към консумацията на алкохол и не одобряват прекомерната му употреба. Pernod Ricard e член на социални организации, подкрепящи умерената консумация.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *