Може да се оплачете от тотална дезинформираност във връзка с един британски проект, наречен „Urban Myths” – самите ние не подозирахме за неговото съществуване до преди няколко дни, когато се появи трейлър. В него Джоузеф Файнс се п(р)оявява като Майкъл Джексън, Стокарт Чанинг (една от звездите на „Брилянтин”) се прави на Елизабет Тейлър, а Брайън Кокс пресъздава версия на Марлон Брандо.

Поредицата от кратички истории за прочути личности е съставена от епизоди, не по дълги от трийсет минути. В основата на всеки от тях е някой от прочутите митове за световни знаменитости, които може да са, но може и да не са се случили НАИСТИНА. Например говори се, че споменатото по-горе трио приятели са поели на пътешествие с кола от Ню Йорк към Охайо след терористичните атаки срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 година. Разнообразни истории са подготвени още за Боб Дилън, Кари Грант, Адолф Хитлер, Мохамед Али, Алис Купър…

Обаче! Обаче вълната от възмущение от факта, че е избран бял актьор за ролята на цветнокожия (?!) Майкъл Джексън, се оказа толкова силна, че Sky Arts бяха принудени да пуснат официално изявление, в което обявяват, че този конкретен епизод няма да се появи в ефир.

„Взехме решение да не излъчваме 30-минутният епизод от поредицата „Urban Myths” със заглавие „Елизабет, Майкъл и Марлон”, като жест на уважение към резервите, изразени от страна на семейството на Майкъл Джексън. Имахме желание да разкажем по забавен начин за (вероятно) наистина случили се събития, но в никакъв случай не сме имали за цел да обидим някого. Джоузеф Файнс подкрепя изцяло и напълно това решение.”

Парис Джексън, щерката на Краля, е супер-категорична в реакциите си в Twitter:

„Аз съм толкова жестоко обидена, подобно на още много хора, и направо ми се повръща от това, което виждам” + „Бясна съм от факта, че те абсолютно тенденциозно са искали да изглежда като обида – не само към баща ми, но и също и към моята кръстница Лиз” + „Къде е уважението? Те са работили всеотдайно цял живот, за да създадат забележително наследство – тяхното представяне в поредицата е срам за създателите й!”

Ето го и „почистеният” трейлър – без въпросните нежелани образи.

Първите четири епизода от поредицата се предвижда да се появят по Sky Arts през януари и февруари. Първият от тях беше излъчен вчера; посветен е на Боб Дилън, който решава да изненада приятеля си Дейв с неочаквана визита в дома му, но открива, че това… не е къщата, която търси! Еди Марсан е в главната роля, Пол Ритер е Дейв Стюарт, а Катрин Паркинсън е в ролята на съпругата му Анджи; сценарият е на Нийл Уебстър, режисьор на епизода е Бен Палмър.

На 26 януари ще стане ясно какво е разказвал Самюъл Бекет на Андре Гиганта, докато са се возили към училището на бъдещия кечист – в ролята на прочутия писател е Дейвид Трелфал, сценарист е Нийл Форсит, режисьор – Бен Палмър. На 2 февруари ще бъде разказана история за младия Адолф Хитлер, който се проваля в опита си за кариера в изкуството; ролите са поверени на Иван Реон като Адолф и Рупърт Гринт като Густл, сценарият е дело на Бен Едуардс, режисира Дан Зеф. На 9 февруари холивудската звезда Кари Грант (Бен Чаплин) ще въведе психолога Тимъти Лиъри (Ейдън Гилън) в тайните на LSD-то; сценарист на тази история е Ед Дайсън, режисьор – Роджър Дрю.

Има и още готови епизоди, които все още нямат премиерни дати – Ноел Кларк например влиза в ролята на Мохамед Али, който успява да разколебае (и спаси) шантав непознат, който иска да се самоубие. Все още не се знае кои ще бъдат участниците в епизодите, посветени на „The Sex Pistols” (за прочутата им поява в шоуто на Бил Грънди през 1976 година) и на Салвадор Дали и Алис Купър (сюрреалистът бил поканил рок-легендата да му прави компания, докато той прави холограма).

Идеята на поредицата е да представят всички истории с (особено) чувство за хумор. Вероятно някои от тях имат потенциал да се превърнат в интересни независими пълнометражни филми, ако им се осигури подходящ актьорски и творчески екип, а също и подходящ бюджет. Щатските „гийк”ове на тема „бъзици със знаменитости” стискат палци забавните телевизионни късометражки да се появят и отвъд Океана (както стана ясно, без тази за Майкъл!) – може би за да се опитат да разберат прословутите британски шеги?… Пък и повечето „звезди” са си техни, нали така?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *