Изненадващо е, но от време на време се появява някой роден филм, който не ни кара да се срамуваме и да искаме да си изтръгне ноктите, в опит да се разсеем от болезнените неща, случващи се на екрана. В много редки случаи дори се появява нещо, което ни харесва. Това обаче не ни носи много утеха, защото, като цяло, нивото  на българското кино е трагично и още по-лошо, перспективите за скорошно оправяне на нещата не са никак розови.

Един от възможните (а ако питате нас и задължителни) пътища за изплуване от дъното е младите кинотворци да бягат максимално далеч от тематичните и стилови клишета, характерни за родната ни кинематография и да опитват нови и различни неща по отношение на жанрове, теми, идеи и форми на разказа. Радостното е, че такива неща вече се случват (макар и не с голяма регулярност) и се надяваме в бъдеще те да стават все повече и повече и постепенно да станат традиция. Лошото е, че обикновено тези смели проекти имат нужда от финансова подкрепа, а както знаете, у нас пари се дават предимно на доказали се творчески инвалиди. В такива случаи един от възможните варианти за младите автори е crowdfunding – точно към един такъв проект искаме да насочим вниманието ви.

Става дума за един уестърн проект, озаглавен „Бо Нан За”. Авторите на идеята, сценаристът и режисьор Андрей Гетов и оператор Иван Вацов, го описват като „многопосочен кино-разказ, вдъхновен от поетиката и алюзионните традиции на класическия уестърн, но така също от непокорния дух на сюрреализма и от силата на емпатията, движеща съвременното игрално-докумeнтално кино”.  Вижте opening scenes teaser-а.

Не знаем дали крайният продукт ще си заслужава, но със сигурност предпочитаме да помогнем финансово на такъв проект, който в дългосрочен план ще е от полза за родното кино, отколкото да гледаме как парите ни отиват за поредното мъртво родено отроче на някой от творчески-импотентните, доказали се родни „кинотворци”. Ако и вие смятате така, приканваме ви да посетите Indiegogo страницата на „Бо Нан За”, да се запознаете с повече подробности за проекта и да го подкрепите с каквото можете.

bo-nan-za-img02-20170129 bo-nan-za-img01-20170129 bo-nan-za-img03-20170129 bo-nan-za-img09-20170129 bo-nan-za-img07-20170129 bo-nan-za-img11-20170129 bo-nan-za-img12-20170129

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

    1. Да, дано трейлъра да е на друг филм 🙂

  1. Яко е заснет, но имам ужасно чувство за сюжета, актьорската игра и най-вече диалозите.

  2. Ако има епизод, в който ранен в главата герой си изсипва в раната барута от последния си патрон и го пали под лъчите на контражурен залез,, Ше финансирам!