Финландската легенда Аки Каурисмаки има готовност да представи най-новия си филм (първи след „Хавър”) в програмата на втория по хронология за годината от най-престижните филмови фестивали в света – Берлинале. Не е ясно дали не би имал готовност да покаже „Другата страна на надеждата” („The Other Side of Hope”) в Сънданс през януари, или просто щатската публика не се кефи на темите и начина на разказване, така специфични за прочутия режисьор, но неговата работа определено е по-ценена и търсена в Европа. А също така и най-често във филмографията му присъстват награди от името на критиката и ФИПРЕССИ – дали това го прави любимец на киноспециалистите?

Сега изоставяме риторичните въпроси – време е за трейлър на най-новия му филм, който ще видим през март в програмата на 21-ия София Филм Фест.

През февруари Каурисмаки ще се състезава за първи път с „Другата страна на надеждата” в основната конкурсна програма (изневерява на Кан!) за престижната награда „Златна Мечка” – филмите му са представяни до момента три пъти на Берлинале, през 1990, 1992 и 1999 година, но са били в специалната секция „Форум”.

Другата страна на надеждата” е вторият от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Аки Каурисмаки започва през 2011 година с „Хавър”. Историята е за един пътуващ търговец, чиито път се пресича с този на сирийски бежанци. Вероятно трябва да очакваме различни обрати в отношенията между хората, които търсят шанс за нов живот извън родината си, разкъсвана от конфликти, и спокойните, уравновесени жители на северна Европа, които притежават големи и топли сърца.

Главните роли във филма са поверени на Сакари Куосманен и Шерван Хаджи, партнират им Джани Хютиайнен, Нупу Койву, Илка Койвула, Симон Хюсеин Ал-Базун, Кайа Пакаринен, Кати Утинен (добре позната ни от други творби на Каурисмаки), Томи Корпела и Туомари Нурмио.

В трейлъра откриваме всички характерни черти на един Каурисмаки-филм – камерата не се движи много, снимано е в цветен/светлинен ключ, безпогрешно разпознаваем като запазена марка на финландския режисьор, присъстват специфичен хумор и еклектичен саундтрак, както и абсурдни ситуации, в които не се изгубват състраданието и симпатията към главните герои. Независимо от предстоящата премиера на Берлинале (9-19 февруари), филмът се очаква да бъде разпространен във Финландия от 3 февруари – Каурисмаки няма време за губене! Предлагаме на вашето внимание няколко официални снимки, плакат, както и задкулисно видео от снимачния процес, което беше разпространено през декември и очевидно е било заснето доста скоро преди това…

The-Other-Side-Of-Hope 1251788_Other-Side-Of-Hope-2 плакат

Снимачен процес на гарата или на улицата пред хотела, в естествената среда на всякакви хора, които бързат в най-различни посоки – непринудено, сякаш лековато, а всъщност супер важна, сериозна и категорично специализирана работа. Как успяват господа финландците – направо да им се чуди човек. Наблюдавайки големината на екипа, съвсем не се и съмнявам, че са успели да го снимат в есенните месеци на 2016, а през февруари 2017 филмът вече ще е готов за премиерата му в конкурсната програма на Берлинале – това се нарича ефективност!

В програмата на София Филм Фест през март ще видим резултата на голям екран, със собствените си очи – waitin’ for it!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *