Мюзикъл за кръвожадни русалки, сформиращи поп група през 80-те години в Полша. Това е филмът на полякинята Агнешка Смочинска в едно изречение. През 2016 г. имахме възможност да видим „Дъщерите на дансинга” на София Филм Фест и макар категорично да не е за всеки (и за съжаление мина под зрителския радар), авантюристично настроените фенове на киното би следвало да му обърнат внимание. Все пак в един от най-добрите филми за изминалата година гледахме как брадясалият Пол Дейно язди в океана мъртвото тяло на Даниел Радклиф.

Гарантирайки да фрустрира толкова зрители, колкото (евентуално) би развлекъл, „Дъщерите на дансинга“ разказва за две русалки – Златна и Сребърна, – които случайно срещат рок група на плажа и решават да ги последват в клуба, където на бандата ѝ предстои изпълнение. Това, което следва, не може да бъде правилно разказано, но включва дива музика, насилствена смърт, неочаквана трагедия и зле прикрити метафори за емиграция.

Ако още сте тук, препоръчваме ви да видите за какво става въпрос в новия Red Band трейлър, който само загатва природата на филма:

https://www.youtube.com/watch?v=aJTOEYnfszg

Kinda fishy, eh?

Не, сериозно, едва ли има друг такъв филм в безбрежния океан, който представлява седмото изкуство. Няма да говорим за кохерентност в произведение, което забърква поп мюзикъл, body horror, крийчър фийчър, фолклорни елементи и реално му липсва праволинеен сюжет. Но рядко ни се случва да попадаме на толкова гледаеми и интересни филми, с прекрасна музика и много душа.

Честно казано, бяхме позабравили за „Дъщерите на дансинга“, но вярваме, че е по-предизвикателен, отколкото ексцентричната му визия предполага и планираме да си го припомним скоро.

Предлагаме ви и постера, който е дело на една от любимите ни модерни европейски художници – Александра Валишевска:

плакат

Режисьор на „Дъщерите на дансинга“ („Córki dancing” / „The Lure”) е Агнешка Смочинска, а в главните роли са Марта Мазурек, Михалина Олшанска и Кинга Прейс.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *