„Метрополис” на Фриц Ланг
„Метрополис” на Фриц Ланг

Играта между телевизионните канали и стрийминг платформите продължава. В стремеж да завладеят все по-широка аудитория, те произвеждат продукти със забележително качество. „Stranger Things” и „Westworld” са прекрасни примери от изтичащата 2016 – със сигурност има и други, но тези две поредици получиха адмирациите на зрители буквално от цял свят. Universal Cable Productions не искат да изостават и са планирали нещо доста предизвикателно – адаптация на класиката на Фриц Ланг от 1927 година „Metropolis”.

Според The Hollywood Reporter създателят на „Mr. Robot” Сам Есмаил заедно с Чад Хамилтън от Anonymous Content ще бъдат изпълнителни продуценти на поредицата, но тъй като Есмаил е супер-ангажиран с „Mr. Robot” и предстои трети сезон в Щатите, не се знае неговото участие до каква степен ще повлияе на „Metropolis”. За момента Universal не планират да пускат новият мини-сериал в близките две-три години, затова може и да се нагодят ангажиментите на Есмаил в тази амбициозна авантюра.

Поредицата ще проследява основната история от оригиналния филм – действието ще се развива в общество на бъдещето, в което богати индустриалци ще управляват огромен град, докато низшата класа от хора ще работят под земята, оперирайки с машините, които осигуряват енергията за луксозния живот в небостъргачите на повърхността. Като рискуват всичко, две обречени влюбени души от различните касти на обществото ще трябва да намерят начин да преборят и разрушат системата…

Всеки човек на света, който знае що е то „кино”, е чувал за „Метрополис” на Фриц Ланг – уникална, несравнима с нищо за времето си фантастика, с впечатляваща визия и специални ефекти. Филмът е безспорен шедьовър, въпреки че много поколения не са имали възможност да го гледат така, както е бил прожектиран преди 90 години. В оригиналния си вид той е бил с продължителност 153 минути, като тази версия е смятана за изгубена, но през 2008 година в Музея на киното в Буенос Айрес по чудо е открито 16-милиметрово копие на филма с оригиналната му продължителност, а през 2010 тези около 25 минути непоказвани сцени от оригинала са добавени към окончателно завършеното копие. Реставрираният от фондация „Фридрих Вилхелм Мурнау” филм в 148-минутна версия е показан премиерно на Берлинале 2010 – именно него имахме възможност да видим на 16-ия София Филм Фест през 2012.

Ако е вярно това, че Universal предвиждат бюджетът на една серия от поредицата да бъде в размер на 10 милиона долара – може да си представите каква фантастична продукция трябва да очакваме! В случая не бива да се забравя и една много важна подробност – новият „Метрополис” ще трябва да издържи на критиките на заклетите киномани, и в същото време да е достатъчно привлекателен за масовата публика. Какво ще се случи с този проект, ще стане ясно след няколко години – надеждата умира последна.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *