Преди 10 години документалният филм „An Inconvenient Truth” получи Оскар в своята категория – той е дело на Дейвис Гугенхайм, който проследява 45-ия вицепрезидент на САЩ Ал Гор в кампанията му за просвещаване на обществото по въпросите на глобалната екологична криза. За жалост подобни гласове на разума – с колкото и широка платформа да разполагат – по-често, да не кажем винаги остават нечути: светът продължава да произвежда пластмаса, с която буквално задушава Земята; озоновият слой си е все така болезнено тънък и разкъсан; снежните шапки на полюсите продължават да се топят и надали някой ще се учуди, ако след няколко десетилетия станем свидетели на най-черните апокалиптични прогнози за развитието на родната ни планета. Хората все още си живеят като нагли, егоистични неблагодарници, а е нужно толкова много време, за да се пре-възпитат следващите поколения в друго отношение към всичко, което ги заобикаля – ясно е, че Nature Does Not Need People – People Need Nature… #NatureIsSpeaking

И сега, особено в очакване на (онова нещо) Тръмп да заеме президентския пост в Щатите, е съвсем подходящо време (пък и около „Before the Flood” на Леонадро ДиКаприо също се „зашумя” доста!) да се появи на екран „An Inconvenient Truth 2”. Съвпадение или не, преди десетина дни самият Ал Гор бил поканен на среща от щерката на Тръмп Иванка, която имала намерение (вероятно като „контра” на категоричния си татко, изпаднал във фаза „отрицание”) да работи по проблемите за климатичните промени! Разговорът се състоял в „Кулата на Тръмп”, а Ал Гор го характеризира като „дълъг, продуктивен и изключително интересен, с тенденция да бъде продължен”, без да коментира повече подробности (вероятно от добро възпитание).

Без да е известно, че се работи върху продължение на „An Inconvenient Truth”, втората част се появява като изненада с информацията, че филмът е предвиден да се появи на екран през 2017, а първата му публична прожекция е за публиката в Сънданс, в деня на откриването на фестивала 19 януари. Режисьори на втората част на „An Inconvenient Truth” са Бони Коен („Audrie & Daisy”) и Джон Шенк („Lost Boys Of Sudan”). Все още не е ясно какви теми ще бъдат засегнати, дали разказът ще се води подобно на уникалните истории на Вернер Херцог (иска ни се!) или пък Гор отново ще прави презентация (и колко ли време той ще бъде в кадър на екрана) и ще приковава вниманието на публиката – това определено го умее.

На 22 януари Ал Гор ще участва във фестивалния панел „Power of Story”, а „An Inconvenient Truth 2” е част от инициативата „The New Climate”, в която се предвиждат прожекции на 14 документални и късометражни филма, както и на представяне на виртуална реалност – за първи път програматорите на фестивала се фокусират върху толкова специфична кауза.

Президентът и основател на Института Сънданс Робърт Редфорд отбелязва:

„Вярвам, че разказването на истории е най-великата и силна платформа за ангажиране на хората и подтикването им към действия по едни от най-неотложните проблеми на нашето време. Сред увеличаващите се заплахи за околната среда, независимите перспективи добавят дълбочина и детайли, които са ни необходими, за да намерим общ език за всички проблеми – и реално да успеем да ги разрешим!”

Много ни се иска да имаме шанс за среща с този – и с всички документални (и не само) филми, които биха „събудили” колкото се може повече хора от мъртвото течение на апатията и безразличието, което – може би скоро – ще унищожи човечеството.
#NatureIsSpeaking – не я ли чуем, ще изчезнем доста преждевременно в необятната Вселена…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Чичо Ал избягва да говори за най-големия проблем, вижте най-добрия филм по темата „Cowspiracy“.

  2. Тази част дали ще бъде с доказано неверни факти, както предишната, или ?

  3. Oт научна гл. т. „Неудобната истина“ беше предимно акуратен филм.

    1. Да, така е. Мен лично много ми хареса филма и се надявам втората част да е също такава и тотално да избягнат толератността, полит-корекността и всички останали глупости обзели нашия вече луд за мен свят в наши дни….

    2. Mда, надявам се на добре кореспондиращ със зрителите up to date филм по една от най-сериозните теми, с които би трябвало да се занимава човечеството.

  4. Основно науката трябва да се намесва в това. Политиката също обаче.