Дори само присъствието на Ванеса Редгрейв би било достатъчно, за да обърнем специално внимание на най-новия проект на Джим Шеридан – майсторът-разказвач от Ирландия, който в три десетилетия е номиниран за шест награди „Оскар” – за дебютния си филм „Моят ляв крак” (там академични награди печелят несравнимият Даниел Дей-Луис и Бренда Фрикър), за „В името на Отца” (отново изключителен Дей-Луис!) и за „В Америка” (с участието на Пади Консидайн и Саманта Мортън).

Внимателен и прекрасен е Шеридан – с изключителен усет към детайлите, с подход към пресъздаването на атмосфера и епоха, и ни е чудно каква е причината да се връща към истории от 40-те години на миналия век. Преди 15 или 20 години подобен сюжет може би попаднала във фокуса на вниманието, но пак на съвсем ограничен кръг зрители, а във второто десетилетие на XXI век е абсурдно да се предполага, че драматична история за прословутия ирландски консерватизъм ще предизвика какъвто и да било интерес у публиката. Освен това главната роля във фиилма „The Secret Scripture” е отредена за (най-често безизразната) Руни Мара – момиче, което има още много какво да учи, преди да може да нарече себе си актриса (наистина, не е толкова зле колкото Кийра Найтли и Кристен Стюарт, но успешно допълва тази тройка на най-неартистичните девойки в Холивуд!).

В основата на филма е романа на Себастиан Бари, който разказва за любовта и загубата на една млада жена на име Роуз (Мара) в Ирландия през 40-те години. Тя привлича погледите на няколко млади мъже в града, в който живее, включително на местното отче (в ролята на католически „проклетник” влиза „дивергентния” Тио Джеймс), ала в сърцето й има място само за чаровния млад пилот на боен самолет (Джак Рейнър, от „Sing Street”). Всичко случило се обяснява защо Роуз прекарва по-голямата част от живота си в психиатрична клиника (в ролята на възрастната героиня е Ванеса Редгрейв), а истината има шанс да излезе наяве благодарение на искрения интерес и съчувствието, което проявява един психолог (Ерик Бана).

The Secret Scripture” е участвал в програмата на филмовия фестивал в Торонто преди около месец и въпреки впечатляващия актьорски екип и добре обработения изходен материал, филмът получава смесени и по-скоро отрицателни ревюта. „Две истоии: на коя вярваш ти?” – доста клиширано и първосигнално разделение, не мислите ли? Психологът на една лудница, която предстои да бъде разрушена, трябва да определи състоянието на една от пациентките, прекарала в заведението вече 50 години, и е супер-заинтригуван от историята на Роузан МакНълти. Тя има привидно неразгадаеми ритуали и тикове и дълбока привързаност към своята библия, която с течение на годините тя е превърала в палимпсест (оригиналният текст е заличен, за да се използват страниците за друг разказ!), който съдържа рисунки и шифровани записки под формата на дневник. Психологът успява да се добере до историята на младата Роуз, която се премества в Слиго, за да работи в кафенето на леля си, и се влюбва в чаровен пилот от военновъздушните сили, а в същото време я преследва страстно влюбения в нея местен свещеник. Всички са млади и безразсъдни, но по-важното е какво се случва, за да попадне младата жена в психиатрична клиника?

Анатема на всички църковни дребни душици, които си мислят, че като са се посветили на високи идеали, са успели да възвисят душите си – ще горят в ада на собствената си непрестанна агония заради всичките злини, които са причинили на света, включително промиването на мозъци!

Филмът все още няма официален разпространител за кииносалоните на Съединените Щати и нищо чудно да се окаже по-изкодно да бъде пуснат в някакво изключително ограничено разпространение и в платформата VOD. Да видим…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Леле, Светле … как можА да нахраниш така Мара и дори да си помислиш да я сложиш в една компания с Кристен Стюарт?!? Та Руни Мара е на светлинни години от нея (и от повечето си връстнички в Холивуд) … и като излъчване, и като актьорски талант, без да споменавам и двете номинации. В Carol дори смятам, че изнесе далеч по-стойностната роля от Кейт Бланшет, при все, че филмът си беше тъпотийка. Просто е страхотна <3

  2. Първо мислех да напиша, че някакъв мутирал комар е ухапал Светли в Индия и й е размътил главата, ама после се сетих, че това просто си е Светли. 😀 Руни Мара не само е страхотна и отдавна доказала се актриса, ами вече е толкова напред с материала, че от нея трябва да се учат, а не обратното.